U trendu

Plenković najavio podizanje minimalca na 500 evra neto

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je danas da će od januara 2022. minimalna neto zarada biti povećana sa 3.400 kuna (452,5 evra) na 3 750 kuna, odnosno na 500 evra neto.

Vlada će odluku o tome doneti u četvrtak, rekao je on u Saboru, podnoseći godišnji izveštaj o izvršne vlasti, prenosi portal Index.

Prema njegovim rečima, s tim povećanjem od 10,3 posto za 51.000 zaposlenih, vlada prvi put podiže minimalac iznad 50 posto prosečne neto plate u Hrvatskoj i iznad 60 posto neto medijalne plate.

Podsetio je, pri tome, da je pre pet godina minimalna zarada iznosila 38 posto od prosečne.

Hrvatski premijer se pohvalio i da je broj zaposlenih u 2021. veći za 51.000 nego lani i da je dostigao 1,6 milijuna zaposlenih, što je dosad najveća cifra posle rekordne 2008. i druga najveća od proglašenja nezavisnosti.

Stopa nezaposlenosti, koja je pre pet godina bila na 13,3 posto, pala je u avgustu na 7,3 procenta, rekao je Plenković, dodajući da je to rezultat mera aktivne politike zapošljavanja u koju je tokom pet godina uloženo oko 5,5 milijardi kuna (732,2 miliona evra), pri čemu je merama bilo obuhvaćeno 165.000 osoba.

On je napomenuo da je u proteklih 12 meseci Hrvatska imala dva talasa pandemije, razorni potres na Banovini, da je u ovu godinu ušla s najvećim padom BDP-a, a završava je s rastom cena energenata, sve izraženijim klimatskim promenama i novim talasom epidemije.

Dodao je da je ovo istovremeno godina snažnog ekonomskog oporavka, u kojoj je spojen Pelješki most, dovršen Istarski ipsilon, doneta odluka o nabavci borbenih aviona Rafal, i ukinute vize za SAD.

Plenković je rekao takođe da je Hrvatska „u završnoj fazi priprema za ulazak u Šengenski prostor i evrozonu”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar