U trendu

Plenkovic: Novi paket mera za ublazavanje udara cena energije

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je danas da će vlada doneti novi „snažan paket mera“, kako bi ublažila udar na standard građana zbog skoka cena energenata.

„Pripremili smo sveobuhvatan paket mera, predstavićemo ga sredinom sledeće nedelje. Povećaćemo socijalne transfere najugroženijim socijalnim grupama i penzionerima“, rekao je Plenković u ovodnom obraćanju javnosti na početku sednice vlade, izveštava portal Index.hr.

Dodao je da će se poskupljenje struje i gasa teško izbeći, ali da će vlada učiniti sve da taj rast cena bude što manji, podsetivši da su već reagovali na cene goriva tako što su ih ograničili.

„Paket mera će biti izdašan i snažan, vodiće računa o najugrženijima, o preduzetnicima, penzionerima i poljoprivrednicima“, rekao je Plenković.

On je naveo da će privredni rast Hrvatske za 2021. godinu, prema današnjoj proceni Evropske komisija, biti dvicifren, dok je za 2022. i 2023. smanjen.

Hrvatski premijer je rekao da bi s realnom stopom rasta od 10,5 posto u 2021, koliko iznosi procena EK, Hrvatska bila druga najbrže rastuća ekonomija posle Irske.

„Procene su daleko iznad inicijalnih očekivanja. Naš bruto domaći proizvod se vratio na nivo iznad predkriznih vremena, znad 2019.“, kazao je Plenković, i napomenuo da je hrvatski rast robnog izvoza treći najveći u Evropi.

Takođe je najavio da se priprema velika reforma pravosuđa, kako kaže, najveća od ulaska Hrvatske u EU, dodajući da će vlada tu reformu braniti i da od nje neće odustati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar