U trendu

Plenković o padu BDP-a: To je puno bolje od očekivanog

ZAGREB – Međugodišnji pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Hrvatske od 0,7 posto u prvom tromesečju 2021. godine je puno bolji rezultat od očekivanja, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković na početku sednice vlade.

Prema njegovim rečima, iako je BDP pao četvrti uzastopni kvartal, većina pokazatelja je imala pozitivna kretanja, a kao primer je naveo industrijsku proizvodnju, trgovinu na malo, obim građevinskih radova i robni izvoz, prenosi Hina.

„Godišnji pad je zabeležen kod privatne potrošnje, najveće stavke BDP-a, no on je bio vrlo blag – samo 0,4 posto“, rekao je Plenković.

Istakao je da posebno ohrabruje rast BDP-a u prvom kvartalu u odnosu na poslednje tromesečje prošle godine od 5,.8 posto.

„Hrvatska se sa ovakvim kretanjima ekonomske aktivnosti može staviti u kontekst proseka EU, štaviše, na nivou EU međugodišnji pad BDP-a je bio 1,8 posto, pri čemu je od 21 članice, za koje su zasad dostupni podaci, rast ostvaren samo u Francuskoj, Litvaniji i Slovačkoj“, dodao je hrvatski premijer.

Prema procenama EK, s rastom od pet posto u 2021. godini Hrvatska bi trebalo da deli 4. mesto u EU po rastu BDP-a, a za 2022. projektovan je rast od 6,1 posto, koji je među najvećima u EU, zaključio je Plenković.

Većina analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, predviđala je rast BDP-a u prva tri meseca 2021.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.