U trendu

Plenković: Zakljucak o otkupu akcija INE od MOL-a u cetvrtak

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je danas da će vlada u četvrtak doneti zaključak o otkupu akcija nacionalne naftne kompanije INA od mađarskog MOL-a, ali nije hteo da otkrije u kom će smeru ići zaključak.

Plenković, koji je u Varaždinu prisustvovao potpisivanju Razvojnog sporazuma za sever Hrvatske, vredan 15,1 milijardu kuna (2,0 milijarde evra), na novinarsko pitanje kakav će biti zaključak o IN odgovorio je kratko:“Videćete u četvrtak, ne mogu sad baš sve otkriti“, prenosi portal index.hr.

Na dodatno ptanje da je poslednje što se čulo iz MOL-a da će se stav dve strane vrlo teško približiti kad je reč o ceni i da li to znači da postoji mogućnost da hrvatska strana ne kupi deonice INE, premijer je ponovio: „Pričekajte četvrtak“.

Plenković je krajem 2016, podseća portal, objavio da je vlada odlučila da vrati INU u svoje vlasništvo otkupom celokupnog udela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila sudski postupak koji je pokrenula protiv mađarske kompanije pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Vlada je u januaru 2017. osnovala svoje savetodavno telo, Savet za INU, čiji je zadatak bio davanje smernica, preduzimanje mera i aktivnosti, te predlaganje odluka vladi u vezi sa pripremom, sprovođenjem i finansiranjem postupka mogućeg otkupa deonica koje drži MOL u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

U aprilu 2018. godine, vlada je odabrala konzorcijum, u kojem su bili Morgan Stenli, Intesa Sanpaolo grupa i Privredna banka Zagreb, za investicionog savetnika vlade u transakciji mogućeg otkupa akcija INE od MOL-a, i moguće naknadne prodaje tih deonica novom strateškom partneru INE.

Međutim, nakon što su se pojavili sukobi u pogledu „shvatanja onoga šta treba da se inkorporira u sam ugovor o zastupanju, pre svega po pitanju tehničkih aspekata samog angažovanja savetnika“, vlada je početkom avgusta 2019. za novog konsultanta odabrala englesko-francusku investicionu banku Lazard.

Mađarski MOL je najveći pojedinačni akcionar INE s udelom od 49,1 posto, dok hrvatska država ima 44,8 dosto vlasništva, a privatni i institucionalni deoničari 6,1 procenat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.