U trendu

Po zakonu radnici Šinvona imaju pravo na otpremnine

BEOGRAD – Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković rekao je, povodom iskazivanja viška zaposlenih u Jura Šinvonu u Nišu, da moraju da se poštuju zakoni Srbije i da radnici ne smeju biti žrtva dezinformacija jer imaju pravo na otpremnine odnosno materijalnu pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje.

U izjavi za Tanjug on je rekao da je Šinvoj zbog poslovnog gubitka doneo odluku da ne produži ugovor određenom broju radnika kojima ističe ugovor o radu, a da će zaposlenima u stalnom radnom odnosu biti ponuđen prelazak kod drugog poslodavca.

„Ima informacija ali i dezinformacija, jer se tu digla prašina. Zakon o radu kaže da poslodavac može da vas uputi kod drugog poslodavca, ili da vam da otpremninu kao tehnološki višak. Onda imate pravo na materijalno“, rekao je on i dodao da su dezinformacije da se tu ne dobija otpremnina.

On je ocenio da je veliki problem komponentaškog sektora u Srbiji jer je zbog korone smanjena protražnja delova za automobilsku industriju, i samim tim smanjena potražnja za radnim angažovanjem radnika.

„U ovoj situaciji sindikat jedino može da isprati da radnici budu adekvatno zbrinuti. I da dobijaju prave informacije. Da se ne luta i ne špekuliše sa informacijama, kao što se priča da ako ne prihvate uput kod drugog poslodavca neće imati pravo na materijalno na Nacionalnoj službi za zapošljavanje u skladu sa propisima“, rekao je on.

Marković je naglasio da kada poslodavac proglašava tehnološki višak, radnicima je po zakonu dužan da isplati otpremine.

„Može radnika da uputi kod drugog poslodavca, ali ne može da ugovor na neodređeno pretvori faktički na određeno. Ne može gotovina u veresiju, to treba da se kaže radnicima. A da je problem – problem je“, rekao je on.

Očekuje da će se naći način da radnici pređu kod drugog poslodavca, i podseća da je gradonačelnica Niša rekla da druge kompanije, kao Leoni, traže neki broj radnika.

„Jedini problem je što su tu kod komponentaša uglavnom niske zarade, uglavnom oko minimalca, a veliki rad. To je sve rad sa nametnutim ritmom, i teško je raditi, jer tu je traka, proizvodnja i norma“, rekao je on.

Kako je naveo svetski problem nedostatak posla dovodi do gašenja linija, ili smanjenja broja radnih dana, ili broja radnika u Srbiji.

„Veliki broj članova sindikata koji rade u tim kompanija poslat je na plaćeno odsustvo“, rekao je on.

Marković je ocenio da kriza svetske autoindustrije može da uspori i najavljeno otvaranje novih komponentaških fabrika u Srbiji.

„Ko je očekivao da danas imamo 5.000 zaraženih. Korona je ta koja sigurno usporava autoindustriju. Svetski proizvođači su najavili da je rok za isporuku novog automobila produžen, jer ne mogu da ispoštuju potražnju. Samim tim dolazi do usporenja u proizvodnji delova za vozila“, rekao je on.

Podsetio je da ceo komponentaški sektor radi po naručbini za nove automobile, i za rezervne delove.

„Svaki proizvođač delove za prvu ugradnju pravi po narudžbini. Ono što je naručeno to se proizvede, a rezervne delove ste u obavezi da proizvedete u određenom procentu za gotov proizvod“, objasnio je on.

Zbog nedostatka čipova proizvodnju vozila usporili su veliki svetski proizvođači Dajmler, Stilantes, Opel i Pežo pa se usporavanje oseća i u proizvodnji komponenata u Srbiji.

„Nedostatak čipova, kao i celokupna situacija oko korone dovodi do toga da se smanjuje proizvodnja. Očekujemo da korona stane, da se pronađe neko adekvatno rešenje da bi mogli da krenemo sa proizvodnjom u metalskom sektoru Srbije“, kaže Marković.

Stabilizaciju tog sektora on očekuje tokom narednog perioda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.