Pobednici Miholjskih susreta u Malom Crniću – fijaker i crni vranci Marka Rajića iz sela Kule

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je danas da su susreti sela u četiri opštine ovih dana, uprokos vrućinama, okupljaju veliki broj učesnika i posetilaca iz svih krajeva Srbije.

Kako je saopštilo ministarstvo, prethodne nedelje održane su manifestacije u selima opština Malo Crniće, Vršac, Boljevac i Paraćin.

Na Miholjskim susretima u selu Kula, kod opštine Malo Crniće, izabran je najlepši fijaker, a dva vranca i kočije Marka Rajića nisu mogla da odmore od posetilaca koji su stajali u redu da se provozaju sa njima.

„Fijaker sam nasledio od oca i veoma sam ponosan na pobedu. Osim izgleda kočije, ocenjivala se i lepota konja, a ovakvi crni vranci kao moji, danas su prava retkost. Da bi im griva bila tako sjajna, obavezni su redovno kupanje, češljanje i treninzi. Vožnja fijakerom je pravo uživanje. Danas to najviše vole deca, a nekada sam često vozio mladence na venčanja“, rekao nam je Rajić.

Na susretima u Kuli birali su se i najbolja pogača, najlepši dečiji crtež sela, kao i najukusniji pasulj.

Na štandovima su bili predstavljeni i domaći proizvodi, zanatski radovi, a svoja vina su izložili i Tanja i Nikola Sarić koji su pre godinu dana baš u ovom selu dobili kuću preko konkursa Ministarstva za brigu o selu, a danas tamo vode uspešnu vinariju.

U isto vreme u Izbištu kod Vršca birao se najlepši banatski sto.

Na pobedničkoj trpezi gostujućeg Udruženja žena iz Rumunije našlo se sve od hleba i masti, uštipaka, krofni, supe i rinflajša, popare, cicvare, valjuški do salčića, štanglica, pita i štrudli.

Oko 5.000 posetilaca obišlo je više od 20 postavljenih štandova i uživalo u ukusima banatskog fruštuka.

I u drugim delovima Srbije protekle nedelje takmičilo se u tradicionalnom sesokom višeboju, fudbalu, pikadu, šahu, krčkali su se kotlići i domaća jela.

U Paraćinu je selo Mirilovac okupilo 33 sela, a najviše pažnje izazvalo je odmeravanje snaga obaranjem ruku, skokom u dalj i nadvlačenjem štapa.

Od ukupno 113 jedinica lokalne samouprave, koje su po konkursu Ministarstva za brigu o selu dobile sredstva za organizovanje Miholjskih susreta, u junu je svoje programe održalo njih devet.

Tokom jula će ih biti u 12 sela širom Srbije, već predstojećeg vikenda posetioce će dočekati žitelji Odžaka i Vladičinog Hana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.