U trendu

Počela druga faza projekta Održivi razvoj

BEOGRAD – Kabinet ministra Novice Tončeva zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština počeo je realizaciju druge faze projekta „Održivi razvoj: izazovi i mogućnosti na lokalnom nivou“ u cilju rasta i razvoja devastiranih sredina.

U pitanju su, kako navode iz Ministarstva onlajn okrugli stolovi u kojima učestvuju i predstavnici nedovoljno razvijenih sredina kao i predstavnici socijalno-ekonomskog razvoja, a cilj je postavljanje pravca održivog razvoja i usklađivanje ciljeva Agende o održivom razvoju sa loklanim planovima.
„Ovakav tip dijaloga je izuzetno važan kako bismo, svi zajedno, sagledali poteškoće opština na lokalnom nivou, a onda zajedničkim snagama radili i doprineli ostvarivanju održivog razvoja“, rekao je Tončev.

Ministar je naglasio da je najvažniji cilj povećanje kvaliteta života lokalnog stanovništva i da se održi i unapredi demografsku strukturu koja će obezbediti održiv socio-ekonomski i demografski razvoj i nerazvijenih delova Srbije.

„Zahvalan sam što nas podržavaju i predstavnci Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) koji su prepoznali značaj i važnost teme, odnosno na pružanju adekvatne pomoći i podrške devastiranim opštinama za rast i razvoj, smanjivanje siromaštva, poboljšanje socijalno – ekonomske situacije, a što se direktno poklapa sa ciljevima Agende 2030, konkretno sa ciljem 11“ naglasio je ministar.
Projekat se sporovodi kako je saopšteno u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade i specijalnom savetnicom premijerke za sprovođenje Agende 2030 Slavicom Đukić Dejanović.

Veliku pomoć u realizaciji okruglih stolova u nerazvijenim opštinama pružaju Švajcarska i Nemačka organizacija za saradnju, posredstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, a u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“.
Ciljevi održivog razvoja (COR) Agende 2030 zvanično su stupili na snagu 1. januara 2016. nakon usvajanja rezolucije na Generalnoj skupštini UN u septembru 2015.

U narednih 15 godina od država se potpisnica, među kojima je i Srbija, očekuje da mobilišu sve resurse kako bi iskorenili siromaštvo, borili se protiv nejednakosti i našli odgovore na klimatske promene. Agendom 2030. je definisano 17 ciljeva na čije ostvarenje su se obavezale države potpisnice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar