U trendu

Počela gradnja novog vertikalnog keja u Luci Novi Sad

NOVI SAD – U Novom Sadu počela je danas izgradnja novog vertikalnog keja, kontejnerskog terminala i silosa za žitarice u luci Novi Sad, a ministar građevinarstva Tomislav Momirović je rekao da su počeli radovi na potpunoj rekonstrukciji novosadske luke.

„Danas je veliki dan za grad Novi Sad jer obeležavamo početak radova na potpunoj rekonstrukciji Luke Novi Sad, jedne od važnijih dunavskih luka u Evropi i svakako jedne od najvažnijih luka u Srbiji“, rekao je Momirović.

Istakao je da će modernizacija Luke Novi Sad biti pokretač razvoja Srbije, celog regiona i Evrope.

„U cilju daljeg razvoja Luke Novi Sad, a u interesu ukupne privrede Srbije, uspostavili smo saradnju sa jednim od najvećih lučkih operatera u svetu, kompanijom DP World i tu se nećemo zaustaviti. Spremili smo više od pola milijarde evra investicija za rečnu infrastrukturu. Ulagaćemo u razvoj luka u Bogojevu, Prahovu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu“, rekao je ministar Momirović.

Ministar je dodao da su završeni radovi na Dunavu i rekonstrukciji brodske prevodnice Đerdap 1, započeti su radovi na rekonstrukciji brodske prevodnice Đerdap 2, dok će za nekoliko meseci započeti radovi na uklanjanju potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava kod Prahova.

„Srbija je odavno postala poželjno mesto za ulaganje najvećih svetskih investitora kao što je ‘DP World i verujem da ćemo i u ostalim lukama videti druge velike svetske igrače“, zaključio je Momirović.

Prvi čovek „DP World“ Novi Sad Klaudio Negreanu naglasio je da čini sve kako bi ispunili obećanje dato pre nekoliko godina kada su došli u Novi Sad, da će novosadska luka biti najvažnija u Srbiji.

„Transport i logistika nikada nisu bili važniji za svet u kome danas živimo. Iskustvo mi govori i da nikada nije bilo tako teško sačuvati stare ali proverene i pronaći nove puteve transport robe i kombinovati to sa novim načinima koji obezbeđuju da roba stigne do različitih tržišta i kupaca brzo, efikasno i održivo. Zato DP World, kao vodeća svetska kompanija u transportu i logistici, sprovodi ovu najveću investiciju u istoriji luke u Novom Sadu“, istakao je Negreanu.

Početku radova na rekonstrukciji Luke Novi Sad prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je tom prilikom istakao da je ovo projekat koji je značajan za naš grad i našu zemlju, jer će se ovom investicijom dalje razvijati i potencijali ovog kraja.

DP World se obavezao da investira 30 miliona evra u razvoj Luke Novi Sad.

Za dve godine biće izgrađen prvi kontejnerski terminal na ovom delu Dunava koji će biti od velikog značaja za razvoj logistike i privrede u Srbiji.

Takođe, biće izgrađeno devet silosa ukupnog kapaciteta 40.000 kubnih metara čime će Luka Novi Sad po prvi put u istoriji ponuditi uslugu skladištenja koja je od ogromnog značaja za razvoj agroindustrije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar