U trendu

Počela izgradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu

Izgradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona u beogradskoj opštini Surčin, u okviru kompleksa EXPO 2027, počela je danas, a imaće oko 52.000 sedišta.

Stadion kružnog oblika biće prvi „bašta-stadion“ – ukrašen zelenilom, posedovaće parking od 4.500 mesta, a radovi bi trebalo da budu završeni do decembra 2026. godine.

Polaganju kamena temeljca prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici Vlade Srbije u tehničkom mandatu, predsednika Republike Srpske Milorad Dodik.

Vučić je rekao da će narod glasanjem odlučiti kako će se zvati Nacionalni stadion, koji će biti jedan od tri najlepša u Evropi.

„Nacionalni stadion nije samo stadion, to je pitanje života naših ljudi, imaće sve potrebe usluga. Ovo je ostvarenje naših snova, donosi rast, povećanje plata i penzija“, rekao je Vučić tokom obilaska radova na lokaciji EXPO 2027.

Stadion će biti izgrađen po svim UEFA standardima, prema rešenju španskog artitekte Marka Fenvika.

„Sada je ovde 526 radnika, samo na stadionu ima 260 mašina. Moraće da rade u tri smene da bi stigli da završe do 1. decembra“, rekao je Vučić i dodao da su u izgradnji angažovane domaće građevinske firme.

Specijalizovana izložba EXPO 2027 Beograd, sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“ biće održana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Radovi na izgradnji objekata za EXPO su počeli u junu prošle godine.

Na tom prostoru će, pored izložbenog prostora za EXPO i Nacionalnog fudbalskog stadiona, biti izgrađen novi Beogradski sajam, Akvatik centar i rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova.

Planirana je izgradnja železničke pruge od 18 kilometara, na relaciji Zemun polje – Aerodrom „Nikola Tesla“ – lokacija EXPO 2027.

Vučić je rekao da se očekuje oko tri miliona posetioca na izložbi EXPO.

Naveo je da još nije odlučeno kome će biti prodati stanovi koji će biti izgrađeni na toj lokaciji.

„Beograd će do 2027. godine imati ‘leteći’ taksi, verovatno prvi u Evropi, u čemu ćemo sarađivati da Kinom“, rekao je Vučić.

Istakao je da je veoma srećan što će Beograd 7. i 8. maja ugostiti kineskog predsednika Si Đinpinga.

„Brza zeleznica Beograd-Budimpešta je simbol našeg prijateljstva, nadam se da će u Srbiju doći mnogo više kineskih investitora“, rekao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.