U trendu

Pocela prerada secerne repe, Sunoko ocekuje oko 1,4 miliona t

BEOGRAD – Kompanija „Sunoko“ otpočela je novu kampanju prerade šećerne repe, a ove godine očekuje oko 1,4 miliona tona sirovine sa oko 24.000 hektara zemlje i 240.000 tona proizvedenog šećera.

Kako je saopšteno, prijem šećerne repe u fabrikama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici već je počeo, tako da sve tri šećerane rade u optimalnom kapacitetu.

Iz kompanije „Sunoko“ poručuju da će i ove godine imati dobru sezonu, bez obzira na izazove tokom vegetacije.

Prednost kompanije je i Istraživačko-razvojni centar, u okviru kojeg, navodi se, tim naučnika i tehnologa svakodnevno radi na rešenjima za dobijanje što veće i uspešnije proizvodnje.

Direktor kompanije „Sunoko“ Slobodan Košutić rekao je da je značajno unapređena zaštita od bolesti lista, kao i da su ove godine intenzivirani napori na obezbeđivanju kontinuirane edukacije proizvođača.

„Cilj za ovu godinu da ostvarimo u proseku 10 tona šećera po hektaru, već smo uspeli da ostvarimo kod proizvođača koji su ispratili našu tehnologiju proizvodnje“, kaže Košutić.

Kada je reč o uslovima ugovaranja proizvodnje šećerne repe za sledeću godinu, kompanija nudi cenu od 40 evra po toni plative repe sa bonusom za proizvođače koji ostvaruju natprosečnu digestiju.

U saopštenju navode i da kompanija proizvođačima obezbeđuje najkvalitetnije repromaterijale po veoma povoljnijim uslovima na tržištu, beskamatne avanse za finansiranje proizvodnje, kao i podršku za nabavku poljoprivredne mehanizacije i zakup poljoprivrednog zemljišta.

Kompanija Sunoko, sa svoja tri proizvodna centra, najefikasniji je proizvođač šećera u jugoistočnoj Evropi sa godišnjim izvozom od 150.000 tona, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.