U trendu

Počela realizacija prvog agrosolarnog projekta u Kuli

BEOGRAD – Potpisivanjem memoranduma o razumevanju sa kineskom kompanijom Pauer Čajna (PowerĆina), kompanije Fintel energija (Fintel Energija) i MK grupa (MK Group) zvanično su započele realizaciju zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli, saopštila je MK grupa.

Reč je o projektu koji podrazumeva korišćenje energije sunca i omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela, a investicija je vredna 340 miliona evra.
Generalni direktor Fintel energije Ticijano Đovaneti je kao posebno značajno istakao izgradnju pilot solarnog parka od 50 kilovata, koja započinje u naredna tri meseca.

„Agrosolar projekat će se prostirati na 770 hektara, solarna elektrana imaće kapaciteta 660 megavata, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije je oko 832 gigavat sata, što zadovoljava potrebe oko 200.000 domaćinstava“, rekao je on.

Dodao je da se tako doprinosi ostvarenju cilja Srbije da učešće energije iz obnovljivih izvora poveća na najmanje 40 odsto do 2040. godine.

„Agrosolar donosi veliku inovaciju kroz sinergiju zelene energije i održive poljoprivrede a obe oblasti su odavno deo agende MK Grupe, ali i nacionalne strategije naše države. Ovaj projekat doneće još jednu inovaciju u srpski energetski sektor, pošto će u okviru druge faze biti izgrađeno postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika koje će se napajati iz solarne elektrane“, rekao je direktor resora za finansije i rizike MK Grupe Andrija Vuković.
Naveo je da će pored zelenog vodonika ova tehnologija omogućiti i proizvodnju 300 tona urea mineralnog đubriva dnevno, dobijenog na potpuno održiv način.

Predstavnik kompanije Pauer Čajna u Srbiji Yang Bo je istakao zadovoljstvo što je ova kompanija potpisivanjem sporazuma ozvaničila saradnju i partnerstvo sa Fintel energijom i MK grupom.

Ove dve firme dugo rade na proizvodnji električne energije iz vetra na Balkanu pa je krajem 2015. godine otvoren vetropark Kula, kao prvi u Srbiji a manje od godinu dana kasnije i drugi La pikolina (La Pičolina).

U septembru 2019. godine, pokretanjem vetroparka Košava u Izbištu 45.000 domaćinstava je pokriveno „zelenom“ strujom, navodi se u saopštenju MK grupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.