U trendu

Počeli radovi na Sueckom kanalu, uskoro plovidba u oba smera

KAIRO – Uprava Sueckog kanala (SCA) je danas započela radove na produženju druge vodene staze, kojom bi se omogućila plovidba u oba smera u južnom delu kanala, u blizini mesta gde se veliki brod „Ever Given“ zaglavio na šest dana u martu.

SCA je saopštila ove nedelje da planira da za 10 kilometara produži drugu vodenu stazu koja je otvorena 2015. godine i da je učini 82 kilometara dugačkom.

Zatim će na južnom delu kanala, gde je samo jedna staza, proširiti i produbiti taj vodeni put, preneo je Rojters.

Radovi su počeli nakon direktive egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija da se „odmah počne sa primenom predloženog razvojnog plana i da se odredi rok za završetak, što je pre moguće“, dodaje SCA.

Nasukavanje teretnog broda „Ever Given“ dugačkog 440 metara, u periodu između 23. i 29. marta, zaustavilo je prolaz na stotine brodova kroz kanal, zbog čega je nastala ogromna finansijska šteta.

„Ever Given“, natovaren hiljadama kontejnera, i dalje stoji u Velikom Gorkom Jezeru, između dva dela kanala, pošto SCA traži kompenzaciju od vlasnika broda, kompanije „Šoj Kisen“ iz Japana i egipatski sud je odredio zadržavanje broda dok se ne reši spor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.