U trendu

Pocelo ciscenje divljih deponija u Smederevu

BEOGRAD – Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković obišla je danas u Smederevu radove na uklanjanju divlje deponije u naselju Godominsko polje, čime je počela realizacija projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u ovoj godini u tom gradu.

Tanasković je istakla da se projekti čišćenja divljih deponija uz podršku resornog ministarstva realizuju u 34 grada i opštine, a da će u Smederevu biti očišćena smetlišta na tri lokacije.

„Ministarstvo zaštite životne sredine uložilo je značajna sredstva u Smederevu u prethodne dve godine. Kroz javni konkurs za čišćenje divljih deponija ove godine je Smederevu dodeljeno 3,5 miliona dinara, a planirano je da sve tri lokacije budu očišćene u prvoj polovini avgusta“, rekla je Tanasković.

Dodala je da je uklanjanje divljih deponija jedan od prioriteta resornog ministarstva, te da se na tome radi intenzivno.

Državna sekretarka je kazala da su opredeljena sredstva i za video nadzor kako bi se sačuvale očišćene lokacije.

Kako je rekla, za manje od godinu dana biće očišćeno više od 700 divljih deponija i smetlišta, jer su one jedan od najvećih ekoloških problema u našoj zemlji.

„Ispred resornog ministarstva, želim da zahvalim gradonačelniku Jovanu Beču i njegovom timu što su kandidovali kvalitetne projekte i aktivno učestvuju u različitim konkursima ministarstva“, kazala je Tanasković, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Tanasković je rekla i da se pored čišćenja divljih deponija u Smederevu ulaže i u projekte pošumljavanja, zaštite zemljišta, zamenu kotlarnica i individualnih ložišta.

Državna sekretarka je navela da je jedan od najznačajnijih projekata koji predstoji Smederevu izgradnja transfer stanice, za koju je u toku izrada projektno tehničke dokumentacije i za koju će Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojiti sredstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.