U trendu

Počeo probni rad u finskoj nuklearki Okiluoto 3

HELSINKI – Finski nuklearni reaktor Olkiluoto 3 (OL3), čije je puštanje u pogon dugo odlagano, počeo je danas sa probnom proizvodnjim električne energije, saopšteno je iz kompanije TVO koja rukovodi operativnim radom u postrojenju.

Reaktor Olkiluoto 3 isporučivaće u startu ograničene količine struje u nacionalnu distributivnu mrežu, ali očekuje se da će u dogledno vreme rad ovog reaktora punim kapacitetom smanjiti potrebu za uvozom električne energije i doprineti smanjenju cena struje, preneo je Rojters.

Prva nova nuklearna elektrana u Finskoj u poslednje četiri decenije i prva u Evropi u poslednjih 15 godina, nuklearna elektrana OL3, dugo je bila opterećena bremenom tehnoloških problema koji su, u jednom trenutku, čak postali predmet tužbi.

OL3 će probno proizvoditi oko 0,1 gigavata, što je mali deo ukupnog kapaciteta, sa postupnim povećanjem proizvodnje do punog proizvodnog kapaciteta krajem jula.

„OL3 značajno poboljšava električnu samodovoljnost Finske i pomaže u postizanju ciljeva zacrtanih strategijom očuvanja životne okoline“, izjavio je rukovodilac pogona Teolisuden Voima.

Kada bude potpuno operativna nukilearka, OL3 bi trebalo da podmiri oko 14 odsto potražnje za električnom energijom u Finskoj i tako smanji potrebu za uvozom iz Rusije, Švedske i Norveške.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar