U trendu

Počeo s radom centar za razvoj vrhunskih tehnologija

BEOGRAD – Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil posetio je ICT HAB (HUB) u Beogradu u kome su DANAS POČELA S RADOM ČETIRI INOVATIVNA TEHNOLOŠKA SUPERKLASTERA U OKVIRU PROJEKTA „SRBIJA INOVIRA“, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Projekat Srbija inovira pokrenut je 2021. godine, a svrha mu je da podstakne saradnju u najperspektivnijoj grani domaće privrede, kao i tehnološke inovacije, kako bi na taj način ojačcao srpsku ekonomiju.

Projekat će biti sproveden kroz model četiri superklastera koje čine web3 i blokčejn tehnologije, gejming okruženje i virtuelna realnost, napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji i visoka tehnologija u poljoprivredi i proizvodnji hrane.

Direktorka projekta „Srbija inovira“ Aleksandra Popović je izjavila da su ove oblasti izabrane, jer imaju najveći inovativni i ekonomski potrncijal, odnosno največhe šanse da pokrenu i modernizuju srpsku privredu.

„Imali smo ogromnu čast da nađemo fantastične timove, koji dolaze iz najpoznatijih i najvećih domaćih kompanija, sa naših najcenjenijih univerziteta, najinovativnijih startpova, a našli smo ih i među starnim kompanijama. Oni su zajedno prethodna dva meseca radili na postavljanju čvrstih strategija i ambicioznih planova za razvoj ove četiri oblasti i mi smo danas tu da im poželimo sreću“, izjavila je Popovićeva.

Ambasador Hil je ocenio da ovaj centar pokazuje da je Srbija na vrhunskom nivou u ovim tehnologijama.

„Ovaj centar povezuje prošlost Srbije, jer ona ima dugu tradiciju inženjerskih i inovativnih sposobnosti, sa budućnošću. Svako ko je imao prilike da poseti Srbiju shvatio je koliko je ovaj narod ponosan na svoju decu, a činejica da je toliko brojna mlada populacija na vrhunskom nivou poznavanja ovih tehnologija nam dosta govori o tome kuda se ona kreće u budućnosti“, ocenio je Hil.

Rekao je da je Srbija relativno mala zemlja, ali da vrlo brzo hvata korak u sferi inovacija.

„Verujem da će reputacija Srbije u ovoj oblasti pomoći da taj veliki broj mladih ljudi koji su spremni da prihvate lavinu novih tehnologija Srbiji obebzedi njeno mesto u svetu“, naveo je Hil.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.