U trendu

Počeo sastanak Brnabić sa sindikatima FCA, radnici očekuju povoljno rešenje njihovog statusa

Sastanak premijerke Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima sindikata i zaposlenih u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) je počeo u zgradi gradske uprave, ispred koje se okupilo nekoliko stotina radnika i članova njihovih porodica.

Oni očekuju povoljan ishod pregovora o isplati otpremnina za one koji će biti višak zbog prelaska na novu proizvodnju.

Radnici traže i da na dobrovoljnoj osnovi bude izjašnjavanje o odlasku zaposlenih u FCA na obuku u fabrike u inostranstvu kompanije Stelantis, u čijem sastavu posluje Fijat.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Saša Djordjević je agenciji Beta rekao da je vreme da se okonča „agonija radnika“ posle najave poslodavca da će zbog prelaska na proizvodnju električnih automobila u fabrici u Kragujevcu deo zaposlenih biti višak, a da će jedan deo morati da ide na obuku u inostranstvo.

„Za sada je postignut dogovor da oni koji idu na obuke u Stelantisove fabrike po povratku u FCa imaju zagaratovano radno mesto. Tražimo da od odlaska u inostanstvo budu izuzete trudnice, samohrani roditelji, roditelji dece sa invaliditetom i jedan supružnik ako oboje rade u fabrici“, rekao je Djordjević.

Dodao je da je premijerka pokazala spremnost da se postigne kostruktivan dogovor i da se nada da će danas ponuditi „pozitivno rešenje“. 

Premijeka Srbije je nedavno rekla da je u FCA oko 500 radnika višak, ali će se Vlada Srbije boriti da oni dobiju što bolje otpremnine i da će im pomoći da pronadju novi posao.

Navela je da će od ukupno 2.016 radnika FCA za proizvodnju elektičnih automobila, koja će početi 2024. godine, biti potrebno 1.550.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.