U trendu

Početak izgradnje parkinga u Novom Beogradu

U Bulevaru Zorana Đinđića u Novom Beogradu danas je počela izgradnja 449 novih parking mesta koji će, kako je rekao gradski menadžer Goran Vesić, biti izgrađeni u središnjem razdelnom pojasu između Ulice Španskih boraca i Bulevara umetnosti.

Rekavshi da su radovi počeli 8. aprila, Vesić je rekao je rok za njihov završetak 120 dana i da će koštati 70 miliona dinara.

„Danas počinjemo sa jednim velikim projektom, a to je izgradnja više od 2.500 parking mesta na Novom Beogradu,“ rekao je Vesić novinarima i dodao da će taj projekat trajati narednih nekoliko godina.

On je naveo da je opština Novi Beograd, ako se izuzme najuži centar grada, opština kojoj možda i najviše nedostaje parking mesta.

„Ono što je za nas važno, to je da građanima Novog Beograda obezbedimo mesta za parkiranje. Novi Beograd se razvijao na jedan način do pre petanestak godina. Dolaskom velikih firmi, izgradnjom poslovnih i stambenih kompleksa, naprosto nema više dovoljno mesta za parkiranje i građani Novog Beograda imaju veliki problem,“ rekao je Vesić.

On je podsetio da je u prethodnom periodu u prvom delu Bulevara Zorana Đinđića, od Ulice Milentija Popovića, urađeno 300 parking mesta.

„Sada počinjemo ovaj drugi deo Bulevara Zorana Đinđića i ovo radimo na osnovu peticije više od 400 građana koji žive u okolnim zgradama i koji, naravno, imaju problem s parkiranjem,“ naglasio je Vesić.

Kako je najavio, 19. aprila će početi da se rade još dva parkinga: u Ulici Dušana Vukasovića koji će imati 60 parking mesta, i parking u Nehruovoj ulici koji će takođe imati 60 novih mesta.

Predstavnik organizacije „Ulica za bicikliste“ Zoran Bukvić iskoristioje priliku da ukaže da bi parkinzi po evropskoj praksi trebalo da se ukopavaju pod zemlju, kako se ne bi uništavale zelene površine.

Gradski menadžer pozvao je predstavnike organizacije na sastanak, a Bukvić je rekao da će pripremiti predloge i alternativna rešenja.

Vesić je tom prilikom rekao da Grad Beograd gde god može parking mesta ukopava pod zemlju.

„To radimo u starom delu gradu, to ćemo uraditi u Kneza Miloša, kao i u Njegosevoj ulici,“ rekao je Vesić.

On je takođe dodao da je Grad Beograd u poslednje četiri godine zasadio skoro 100.000 stabala, kao i da će sva stabla koja su bila na mestima gde se grade nove površine za parkiranje biti izmeštena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.