U trendu

Počinje gradnja kanalizacione mreže u Novom Bečeju

NOVI BEČEJ – Ministar građevinarstva Tomislav Momirović danas je u Novom Bečeju obišao lokaciju na kojoj počinju radovi na izgradnji kanalizacione mreže u okviru projekta „Čista Srbija“.

Radovi na izgradnji kanalizacione mreže na teritoriji opštine Novi Bečej počeće sutra, a predviđeni rok za završetak je tri godine.

Ministar je rekao da su ekološki projekti pođednako važni kao i izgradnja brze pruge i autoputeva i naglasio da je njegov cilj da Srbija dostigne ekološke standarde kao što ih ima Švajcarska.

Predviđena je izgradnja 47,5 kilometara kanalizacione mreže na opštini Novi Bečej, te dva postojenja za preradu otpadniih voda, jedno u naselju Novi Bečej kojim se pokriva kompletan sliv za 12.000 stanovnika, a drugo u Novom Miloševu za 5.000 stanovnika.

Momirović je obišao lokaciju zajedno sa predsednikom opštine Sašom Maksimovićem i najavio da će u narednih godinu dana biti uključeno još 60 lokalnih samouprava u projekat.

„Mi moramo da naše reke, kao što je Tisa oslobodimo otpadnih voda. Moramo da naše reke dovedemo na nivo skoro da možemo da pijemo vodu iz njih. To su najviši evropski standardi, to je ekologija. Ako mi dozvolite da budem pomalo i ličan, za mene je ovo važnije nego gradnja autoputeva, jer moramo za našu decu da ostavimo čistu prirodu. Naš cilj je da u narednih nekoliko godina izgradimo kanalizacionu infrastrukturu u 80 odsto lokalnih samouprava u našoj državi. Da izgradimo više od 200 prečistača za otpadne vode“, naveo je ministar.

U okviru projekta „Čista Srbija“ do sada su radovi započeli na više od 30 lokalnih samouprava.

U Novom Bečeju biće izgrađena dva tipa kanalizacione mreže. Najvećim delom biće vakuumska kanalizacija u dužini od 43 kilometra i četiri kilometra standardne gravitacione kanalizacije.

Projekat vredan više od 20 miliona evra za izgradnju novog kanalizacionog sistema i prečišćivača vode rešiće dugogodišnje probleme kanalizacione mreže, kao i veliki problem sa podzemnim vodama koji ima ova opština.

Predsednik opštine Maksimović kaže da će to znatno olakšati život stanovnika ovog naselja.

Trenutno je u završnoj fazi i projektovanja izgradnje brze saobraćajnice između Sombora i Kikinde, kako bi ova dva grada spojili sa Koridorom 10, kao i sve lokalne samouprave na ovoj trasi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.