U trendu

Počinje izgradnja najveće svetske vetroelektrane na moru

LONDON – Izgradnja najveće svetske vetroelektrane na moru u teritorijalnim vodama Velike Britanije, poverena je norveškom Ekvinoru i britanskom ŠE Rinjuablesu, što je investicija vredna 10,2 milijarde evra.

Dvema energetskim grupama dodeljeni su ugovori za razvoj tri velika priobalna projekta vetroelektrana na području Doger Banka u Severnom moru kapaciteta 3,6 gigavata, za koje se očekuje da će proizvesti dovoljno energije za potrebe 4,5 miliona britanskih domaćinstava, prenosi portal Novac.hr

Vetropark će se sastojati od tri projekta, s kapacitetima proizvodnje od po 1,2 gigavata struje.

Investicija obuhvata period od 2020. do 2026. godine, pri čemu bi konačna odluka o prvom projektu trebalo da bude donesena tokom iduće godine.

Početak proizvodnje električne energije planiran je za 2023. godinu.

Trenutna veleprodajna cena megavata struje je oko 45 evra.

„Sada je više nego jasno da što više vetroelektrana na moru izgradimo, to će nam manji biti računi za električnu energiju“, rekao je Džon Sauven, šef Grinpisa u Velikoj Britaniji, pozivajući britansku vladu da „bude ambicioznija kako bi suzbila klimatske poremećaje“.

ŠE, čije je sedište u Škotskoj, a deonice su mu na Londonskoj berzi, biće nadležna za izgradnju vetroelektrane, a Ekvinor će biti operator.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.