U trendu

Podaci iz Kine oborili cenu nafte

LONDON – Cene nafte pale su danas nakon snažnog skoka registrovanog prošle nedelje, jer su podaci iz Kine pojačali zabrinutost u pogledu usporavanja njene ekonomije.

Severnomorska nafta „brent“ pojeftinila je za 23 centa ili 0,4 odsto na 61,79 dolara za barel, nakon što je prošle nedelje poskupela za više od četiri odsto, što je bio njen najveći nedeljni rast od 20. septembra, prenosi agencija Rojters.

Cena američke „lake“ nafte (WTI) pala je za 23 centa ili 0,4 odsto na 56,43 dolara za barel, posle prošlonedeljnog skoka za više od pet procenata, što je takođe bio njen najveći nedeljni rast od 20. septembra.

Profit kompanija iz kineskog industrijskog sektora u septembru je smanjen drugi mesec zaredom, pošto su proizvođačke cene nastavile da padaju. To ukazuje na posledice koje usporavanje domaće ekonomije i dugotrajni trgovinski spor sa SAD-om imaju po bilans stanja korporacija.

Ipak, trgovci su optimistični nakon što su Kancelarija trgovinskog predstavnika SAD i kinesko Ministarstvo trgovine saopštili u petak da su dve zemlje „blizu finalizovanja“ pojedinih delova trgovinskog sporazuma.

Analitičari tvrde da bi trgovinski sporazum mogao da pruži podsticaj rastu globalne tražnje za naftom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.