U trendu

Podgoričani duguju za porez 1,8 miliona evra

PODGORICA – Uprava lokalnih javnih prihoda Podgorice potražuje 1,8 miliona evra po osnovu poreza na napokretnosti, a najveći deo od tog iznosa duguju građani, saopštio je Milan Šupić, direktor te Uprave.

“Kako bi naplatili potraživanja od fizičkih lica idemo preko poslodavca koji im obustavlja platu da bi se mi namirili. Ukoliko lice nije zaposleno ili nije penzioner, onda se ide na upis hipoteke“, navodi Šupić, a prednosi portal CdM.

Prema njegovim rečima, postupak naplate poreskog duga od pravnih lica je jednostavniji – banci se dostavlja rešenje o prinudnoj naplati da bi se sa računa „skinuo“ iznos koji poreska uprava potražuje, osim u slučaju da pravno lice na računu nema novca ili je u blokadi od neke druge institucije.

Šupić dodaje da su 2020. naplatili 10,4 miliona evra po osnovu poreza, što je za 29 odsto više od plana koji je bio predviđen rebalansom budžeta, te da je lani bilo doneto 135.000 poreskih rešenja.

“Imamo odrfeđeni broj poreskih obveznika koji nisu dobili rešenja, a imamo i određeni broj žalbi koje treba da regulišemo na terenu. To se odnosi na nepodudaranje činjeničnog stanja na terenu sa stanjem u katastru, a u pitanju je određeni broj ruševina i objekata koji nisu privedeni nameni a zaduženi su kao da su završeni i useljeni”, napominje on.

Ističe da podatke katastra jedino može da promeni vlasnik nekretnine na svoju inicijativu.

„Ono što nam predstavlja najveći problem je deo neuručenih poreskih rešenja jer pošta ne može da pronađe poreske obveznike“, rekao je Šupić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.