Podrška građana suzbijanju sive ekonomije

Podrška gradjana Srbije suzbijanju sive ekonomije najveća je u poslednje tri godine i dostigla je 94 odsto, dok 60 odsto smatra da je država odlučna da se izbori sa tim problemom, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Po istraživanju koje je radjeno u februaru, skoro polovina ispitanika smatra da je obim sive zone smanjen u poslednjih godinu dana.

Čak dve trećine gradjana ocenjuje da država ne kažnjava adekvatno poslovanje u sivoj zoni, naveo je NALED.

Primetno je da gradjani nedovoljno prepoznaju svoju ulogu u suzbijanju sive ekonomije i 66 odsto ističe da nije spremno da prijavi poslodavca koji zapošljava na crno, iz straha za radno mesto.

Takodje, 80 odsto ispitanika ne bi prijavilo radnju ili kafe gde ne dobiju fiskalni račun jer im nije potreban, ne žele da ulaze u raspravu ili smatraju da država o tome treba da vodi računa.

Veliki pomak, kako je ocenjeno, jeste pad broja gradjana koji nikad ne traže račun   –  sa 50 na 29 odsto, dok izazov ostaje kupovina na crno, s obzirom na to da čak 20 odsto gradjana bar ponekad kupuje akciznu robu (kafu rezani duvan, alkoholna pića, cigarete i benzin) na nelegalnim mestima prodaje.

U nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ dosad je poslato 66 miliona fiskalnih računa i slipova minimalne vrednosti 5,2 milijarde dinara, te se time, po proceni organizatora te igre, u državni budžet slio najmanje 7,1 milion evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.