Podrška obnavljanju biznisa za brži rast privrede

BEOGRAD – Više od 70 kompanija i privrednika iz Srbije prošlo je u okviru međunarodnog projekta „Druga šansa“ obuku sa mentorima i dobilo podršku i savet kako da ponovo pokrenu biznis nakon neuspeha u prvom pokušaju, saopštila je Privredna komora Srbije.

Projekat realizuje Privredna komora Srbije sa partnerima iz Dunavskog regiona s ciljem da se pomogne privrednim subjektima koji su u procesu restrukturiranja ili stečaja ili su suočeni sa drugim problemima u poslovanju, navodi se.

„Prema podacima Small Busineš Administration (SBA), svega polovina privrednih subjekata preživi prvih pet godina, a samo trećina dođe do jedne decenije poslovanja. Ipak, ohrabruje činjenica da je gotovo svaki uspešan privrednik prethodno barem jednom bio neuspešan iz bilo kog razloga“, izjavila je rukovodilac Centra za programe podrške privredi, i mikro, malim i srednjim preduzećima Tamara Dunđerović.

Dodala je kako ponovno pokretanje poslovanja nije lako, a namera PKS-a je da kroz „Drugu šansu“ pomogne posrnulim firmama i da ih ohrabri da ponovo pokrenu biznis.

PKS nudi edukativnu mentoring uslugu koja je usmerena na podizanje kapaciteta firmi, utvrđivanje greške i razumevanje šta je do nje dovelo, kao i na redefinisanje strategija poslovanja, kako bi se izbeglo ponavljanje greške, istakla je Dunđerovićeva koja je i menadžer projekta.

Pozvala je privrednike da se obrate Komori za podršku, savet i informaciju.

Predstavnica PKS ukazuje da se privrednici Srbije i celog Dunavskog regiona suočavaju sa sličnim izazovima prilikom ponovnog pokretanja biznisa – nepostojanjem regulatornog okvira koji podržava drugu šansu, nedostatkom finansijskih i nefinansijskih usluga za rešavanje problema i sa negativnom stigmom.

U zemljama Dunavskog regiona broj poslovnih neuspeha prošle godine porastao je za 3,6 odsto dok se u Evropskoj uniji oko 200.000 preduzeća svake godine suoči sa nesolventnošću, što rezultira gubitkom 1,7 miliona radnih mesta, navodi se u saopštenju PKS.

U trenutku kada se svi privrednici suočavaju sa posledicama pandemije koja utiče na povećani rizik poslovanja, možemo očekivati da se broj problematičnih biznisa u narednom periodu poveća, ocenila je Dunđerovićeva.

„Naredne godine dolaze na naplatu odloženi porezi i doprinosi, kao i nastavak plaćanja rata kredita koje su bile u moratorijumu. Pad prometa i niže privredne aktivnosti uticaće i na sposobnost vraćanje dugovanja privrednih subjekata, pa će jaz biti sve veći“, ukazala je ona.

Podseća i na izveštaj NBS o kreditnoj aktivnosti banaka koji pokazuje da je tokom trećeg tromesečja povećana tražnja privrede za kreditima, vođena prvenstveno potrebom za likvidnošću i refinansiranjem dok je smanjena tražnja za investicionim kreditima.

Dunđerović naglašava da „Druga šansa“ može značajno da doprinese ekonomskom razvoju zemlje, o čemu svedoči i podatak Evropske komisije da biznisi koji su ponovo pokrenuti rastu brže od onih koji posluju prvi put.

Dodala je kako fokus treba da bude i na inicijativama i predlozima izgradnje institucionalnih kapaciteta predlaganjem realnih i primenjivih mera podrške.

U projektu „Druga šansa“ učestvuje više od 400 kompanija i privrednika, nacionalnih i finansijskih institucija celog Dunavskog regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.