U trendu

Pokrajina dodelila pčelarima 30 miliona dinara subvencija

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, uručio je danas ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva za sufinansiranje investicija u pčelarstvu, čija je vrednost 30 miliona dinara.

Božić je rekao da je dodeljeno ukupno 126 ugovora nosiocima poljoprivrednih gazdinstava koji su dobili podsticaje za uzgoj pčela i da su opredeljena sredstva veća za pet miliona dinara u odnosu na prethodnu godinu.

„Takođe, i broj prijavljenih za subvencije namenjene unapređenju pčelarstva u našoj pokrajini znatno je veći nego ranijih godina. Može se očekivati da će Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za tu privrednu granu u narednoj godini obezbediti više novca“, kazao je Božić.

Naveo je da ukupna vrednost investicije iznosi više od 57,4 miliona dinara, u čemu je resorni sekretarijat, dodao je, učestvovao sa nešto više od pedeset odsto sredstava.

„Kada sagledamo period od 2016. godine do sada, u podsticaje za unapređenje pčelarstva u našoj pokrajini, odnosno za nabavku opreme i za preradu i skladištenje pčelinjih proizvoda Sekretarijat je investirao preko 150 miliona dinara“, precizirao je Božić.

Podsetio je na to da bespovratna sredstva po ovom konkursu iznose do 50 odsto od prihvatljivih troškova investicije.

Božić je kazao da se bespovratna sredstva utvrđuju u iznosu do 60 odsto od prihvatljivih troškova ivesticije kada je reč o podnosiocima prijava, među kojima su fizička lica, preduzetnici i pravna lica, čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u polkoprivredi, kao i kada se radi o ženama nosiocima registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i poljoprivrednicima mlađim od 40 godina.

Pozvao je poljoprivrednike i udruženja pčelara iz Vojvodine da do kraja godine dostave svoje predloge kako bi sredstva namenjena toj oblasti bila što bolje upotrebljena i kako bi se, kaže, unapredila ta sve profitabilnija poljoprivredna grana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar