U trendu

Pokrajinska vlada finansira završetak Narodnog pozorišta

NOVI SAD – Pokrajinska vlada će sa 274 miliona dinara finansirati završetak adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Narodnog pozorišta u Subotici, izjavio je danas pokrajinski premijer Igor Mirović.

On je nakon obilaska radova rekao da je dogovoreno da se posao završi u narednih godinu dana kako bi 1. septembra naredne godine novi objakat Narodnog pozorišta bio otvoren gala koncertom.

Ukupna novoprojektovana površina najstarijeg pozorišta na prostoru bivše Jugoslavije biće oko 14.600 kvadratnih metara, a Mirović je kazao da je Pokrajinska vlada uspela da obezbedi i novac koji se čekalo da obezbede Vlada Srbije i Grad Subotica, te da je time dobijeno najmanje šest meseci na vremenu.

„Možemo tako sa planom i ambicijom da pristupimo tom 1. septembru naredne godine“, izjavio je Mirović.

On je najavio da će nakon toga početi planiranje uređenja koncertne dvorane, što će takođe finasijski pomoći Pokrajinska vlada.

„Važno je da ćemo povećati broj zaposlenih u Narodnom pozorištu u Subotici, jer sad imaju sasvim druge uslove i druge mogućnosti, a verujem i veće ambicije da se ovde stvori jedno elitno pozorište kojim ćemo se ponositi i na domaćem, ali i na međunarodnom planu“, ocenio je Mirović.

Dodao je da će kultura imati posebnu podršku pokrajinske administracije i u narednim godinama.

Mirović je tokom obilaska radova na saobraćajnici u Ljutovu rekao da je Pokrajinska vlada za izgradnju i rehabilitaciju 8,5 kilometara puteva i ulica u Subotici i okolnim naseljima Tavankutu, Kelebiji, Višnjevcu, Paliću i Ljutovu ove godine planirala 170 miliona dinara.

Podsetio je da je završena rehabilitaciju ulica u Titelu, da su u toku radovi u Senti i da se Pokrajinska vlada priprema za obimne poslove na saobraćajnoj infrastrukturi u Novom Sadu i na Fruškoj gori.

„Ima dosta posla u Vojvodini, ali imamo i snage s obzirom na to da je zahvaljujuću predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije privreda u našoj zemlji ojačala. Možemo sve više da ulažemo u putnu privredu, u rehabilitaciju ulica i u sve druge projekte na teritoriji Vojvodine“, izjavio je Mirović.

U toku današnje posete Subotici Mirović je obišao nenajavljeno i Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, istakavši da će Pokrajinska vlada u narednom periodu pomoći ovoj ustanovi u nabavci novih kreveta, opreme za kuhinju i kombi vozila s invalidnom rampom.

Direktor Doma Stojan Soković istakao je da ta ustanova dobija značajnu podršku Pokrajinske vlade, koja služi za unapređivanje života 163 korisnika, dece i omladine do 26 godina, kao i za rad 156 zaposlenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.