U trendu

Pokrajinski sekretarijat potpisao sporazum o saradnji sa preduzetnicama

NOVI SAD – U Pokrajinskoj vladi danas je potpisan sporazum između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Opšteg udruženja preduzetnica Bačke o zajedničkoj saradnji na podizanju svesti o značaju ženskog preduzetništva i ekonomskom osnaživanju preduzetnica, pružanjem institucionalne podrške i promovisanjem programskih podsticaja za unapređenje i umrežavanje privatnog i javnog sektora na teritoriji AP Vojvodine.

Cilj formalizacije saradnje jeste podrška ekonomskom i preduzetničkom osnaživanju žena i žena preduzetnica, programima koji podrazumevaju edukaciju i povezivanje, uz međusobnu saradnju zaposlenih u sektorima privrede, turizma i zapošljavanja u Pokrajini.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, cilj je i jačanje međusektorskih odnosa, uz promovisanje projekata, regionalnih privrednih manifestacija, konkursa i javnih poziva kako bi preduzetnice bile što bolje obaveštene o podsticajnim programima.

Sporazum su potpisali pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević i predsednica Udruženja Svetlana Čavić.

Prema rečima Ivaniševića inicijativa za potpisivanje sporazuma nastala je na svetskoj izložbi u Dubaiju, a izuzetno je važan bio i boravak delegacije Sekretarijata u Indiji.

„Kada vidimo sa kakvim tržištima se mi takmičimo, sa kojim brojem ljudi, preduzeća, gotovih proizvoda, sirovina, mi sami, nepovezani i neudruženi, nemamo nikakvu šansu. U Indiji su nam rekli – povežite se, napravite skup, budite jaki i onda dođite da razgovaramo o vašem učešću na našem tržištu. Upravo zato mislim da je važno povezivanje preduzetnika, da govorimo o damama koje imaju preduzetnički duh i da se preduzetnice udružuju“, rekao je Ivanišević.

On je dodao da će svaki vid udruživanja koji ima za cilj konkretniji nastup na tržištima drugih zemalja, kao i na tržištu Srbije, uvek imati podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Ivanišević je najavio raspisivanje konkursa namenjenog ženskom preduzetništvu u sredu, 29. marta, pri čemu će biti subvencionisana nabavka opreme i repromaterijala.

Prema rečima predsednice Opšteg udruženja preduzetnica Bačke Svetlane Čavić, to udruženje je u potpunosti posvećeno ženama koje su se odlučile da postanu preduzetnice i pokrenule sopstveni biznis.

Čavićeva, koja je i sama preduzetnica više od dve decenije, ističe da preduzetnički put nije lak, ali da se istrajnost i marljivost nagrađuju, te da preduzetnice i preduzetnici imaju podršku u javnom sektoru, u relevantnim institucijama.

„Poruka našeg udruženja je da želimo da umrežimo žene, da njihovi proizvodi ili usluge budu vidljivi na najbolji mogući način, u Srbiji i u svetu. Želimo da osnažimo ženu ne samo finansijski, već da joj damo podršku i pokažemo joj iz primera dobre prakse da je moguće izaći na svetsko tržište“, rekla je Čavić.

Kako se navodi, Privredna komora Srbije je prepoznala potencijal ovog udruženja i pružila je podršku njegovom osnivanju.

Direktorka Sektora za preduzetništvo u PKS Branislava Simanić istakla je da je sam cilj tog sektora unapređenje i razvoj preduzetništva u Srbiji, kao i na teritoriji AP Vojvodine.

Sa druge strane, Sekcija za žensko preduzetništvo PKS, čiji je član i Opšte udruženje preduzetnica Bačke, formirana na osnovu odluke Parlamenta preduzetnika PKS, unapređuje žensko preduzetništvo, utiče na ekonomsko osnaživanje žena preduzetnica u Srbiji i promoviše razvoj ženskog preduzetništva.

Dodaje se i da je Ivanišević inicirao i saradnju sa preduzetnicama u okviru nastupa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam na predstojećem 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, odnosno 22. i 23. maja će biti organizovani dani ženskog preduzetništva, kako u okviru velike konferenije, tako i u vidu predstavljanja delokruga rada preduzetnica, odnosno proizvoda i usluga u okviru delatnosti kojima se bave, prevashodno one koje su članice Sekcije za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije i Opšteg udruženja preduzetnica Bačke, ali i sve zainteresovane preduzetnice iz Vojvodine.

„Ovo je moj poziv preduzetnicama, jer će učešće na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu biti potpuno besplatno. Sa naše strane su otvorena vrata. Po prvi put ćemo imati na ovom sajmu i dan romskog preduzetništva, jer želimo da pokažemo da pripadnici romske zajednice jesu vredni i da su sastavni deo ovog društva, te da su sve predrasude nevažne“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, imaćemo i dan mladih u turizmu, jer hoćemo da pokrenemo mlade da se što više školuju u turizmu, jer tu nedostaje radna snaga i imaćemo, naravno, predstavljanje dobitnika oznake kvaliteta „Najbolje iz Vojvodine“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar