U trendu

Pokrenuta peticija za očuvanje Elektroprivrede Srbije u javnom vlasništvu

Politička platforma Solidarnost je pokrenula danas peticiju protiv privatizacije Elektroprivrede Srbije (EPS) „EPS je naš“, zbog, kako su naveli, transformacije tog preduzeća u akcionarsko društvo i otvaranja mogućnosti za dalje rasparčavanje i privatizovanje delova ovog javnog preduzeća.

Kako je navela Solidarnost u saopštenju, nedavne promene u dokumentima i strukturi EPS-a su ponovo stvorile strepnje da bi ovo preduzeće moglo da se nađe pod još većom kontrolom privatnika ili energetskih sistema drugih država.

„EPS je naš i mora ostati naš. Decenijama unazad vlasti rasprodaju sve što stignu, sve ono što je naše društvo stvaralo i gradilo. Rasparčavanje i privatizovanje delova naše elektroprivrede, prikriva se pričom o uvođenju inostranog profesionalnog menadžmenta. Kao da u Srbiji nema stručnih i poštenih ljudi“, rekao je Miloš Baković Jadžić, portparol Solidarnosti.

On je objasnio da je Solidarnost pokrenula peticiju zato što smatra da većina ljudi u Srbiji veruje da EPS pripada građanima i da tako mora ostati.

„Samo ako mi kao društvo imamo kontrolu nad elektroprivredom možemo je razvijati tako da bude efikasnija, da svima energenti budu dostupniji i pristupačniji. Samo naš EPS može postati predvodnik tranzicije ka zelenoj energiji a ne nečiji kumovi i razni drugi lopovi koji nam sada otimaju novac za uništavanje životne sredine pod izgovorom zelene tranzicije“, rekao je Baković Jadžić.

Iz Solidarnosti su naveli da pružaju podršku današnjem protestu u Lazarevcu u organizaciji radnog tela „Jedinstvo Kolubara“.

„Delimo njihov strah da će odustajanje od energetske suverenosti naše zemlje značiti da ćemo biti još zavisniji od tuđe volje, da nećemo moći da organizujemo svakodnevno funkcionisanje društva bez da se neko drugi za to pita“, istakao je Baković Jadžić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.