U trendu

Pokret D2SP: Hitno zabraniti uvoz prasadi iz EU

Predsednik Pokreta „Da se struka pita“ (D2SP) Vladimir Kovačević rekao je da je u prvom kvartalu ove godine uzgoj tovljenika u Srbiji manji za 48 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2021. godine, a da hitno treba zabraniti uvoz prasadi iz EU.

„Uporedjujući poslednji kvartal 2021. godine sa prvim kvartalom 2022. godine, uzgoj tovljenika u Srbiji smanjen je za 48,2 odsto. Uvoz prasadi iz EU treba hitno zabraniti“, rekao je Kovačević, a saopštio je danas taj pokret.

Dodao je da je poklano više od 25.000 krmača, čime je smanjen broj prasadi za uzgoj za oko 875.000 komada.

Uzgajivači tovljenika, kako je rekao, nemaju više gde da kupe prasad, pa je zbog toga ogroman pritisak zainteresovanih za uvoz danskih prasadi do 25 kilograma.

„Zahvaljujući užasnoj agrarnoj politici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, uz ličnu saglasnost ministra, sa uvoznim dozvolama države, danska prasad transportuju se u Srbiju, jer našu nemamo“, rekao je Kovačević.

Debalans u uzgoju i konverziji pojedene hrane prema kilogramu žive mere tovljenika je, prema njegovim rečima, tako velik da bi sa cenom stočne hrane od 40 dinara po kilogramu, koja je danas na tržištu, tovljenik prve klase morao biti minimum 280 dinara po kilogramu žive mere.

Današnja tržišna cena, zahvaljujući nekontrolisanom uvozu, kako je rekao, iznosi 240 dinara po kilogramu i destimuliše proizvodnju tovljenika.

„Miloš Obrenović, koji je sinonim za proizvodnju svinja u našim istorijskim zapisima, stideo bi se danas Srbije“, rekao je Kovačević.

On je ukazao da, „ako Pokret D2SP, sa svojim stručnim ljudima, dobije šansu da utiče na agrarnu politiku zemlje, stočarska proizvodnja biće centar aktivnosti“.

Kovačević je rekao da stočarstvo ima i „demografski značaj“ i zbog toga nije za poredjenje s ostalim granama poljoprivredne proizvodnje.

„Ako to dovoljno ne razumemo, našu decu ubuduće ćemo hraniti uvezenim mesom životinja koje su hranjene GMO sojom, koja je inače zabranjena u Srbiji“, rekao je predsednik D2SP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.