U trendu

Pokretanje sopstvenog biznisa san svakog mladog čoveka

SKOPLJE – Pretočiti svoju biznis ideju u biznis plan i pokrenuti sopstveni posao trebalo bi da predstavlja san za svakog mladog čoveka, jer će na taj način imati priliku da realizuje svoje poslovne ambicije na način koji je zamislio, poručula je vlasnica kompanije R&D Vesna Kuzmanović na samitu Macedonia 2025 u Skoplju.

“Kada pokrenete svoj biznis, nemate taj svojevrstan konfor koji uživate tog radite u svojstvu zaposlenog za nekog drugog”, istakla je Kuzmanovićeva u razgovoru za Tanjug i dodala da uspešno sarađuje s Makedonskom akademijom nauka i umetnosti.

Njena kompanije se bavi marketinškim proizvodima koji putem digitalne tehnologije vrše ispitivanja i istraživanja kako bi saznali koju su to proizvodi koji su najprihvatljivije za građane.

Vlasnica kompanije Adevo Katerina Trajčevska istakla je da svakome treba da se pruži šansa za sopstvene karijere.

“Sada ponosno mogu da kažem da možemo dobro da radimo i ulažemo u razvoj”, poručila je ona na panelu „Macedonian Platform Companies: Sučeš Stories”.

Trajčevska je rekla da nije lako opredeliliti se za sopstveni biznis, jer, kako navodi, bila je mlada, bez iskustva, te da su mnogi u njenom okruženju bili su skeptični.

Suošnivač i glavni izvršni direktor „Code Well“ Nino Karas ističe takođe da su startapi veoma važni, jer se iz dana u dan vidi sve više inovativnih rešenja.

Istakao je da njegovo inovativno startap rešenje bazirano na veštačkoj inteligenciji i da imaju planove da se šire i ka skandinavskim zemljama.

Reč je o takozvanim digitalnim asistentima koji mogu da pomažu u različitim oblastima privrednog sektora.

Jedan do digitalnih asistenata već je plasiran na makedonsko tržište i nalazi se u oblasti mobilne telefonije i nudi kupcima mobilnih telefona izbor koji je za njih najprihvatljiviji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.