U trendu

Poli Netvor ponudio posao hakeru koji ih je opljačkao

NJUJORK – Blokčejn platforma Poli Netvork, kojoj je nedavno u sajber napadu ukradeno 611 miliona dolara, navodno je ponudila hakeru koji stoji iza napada radno mesto savetnika za IT bezbednost kompanije.

Ova kompanija za trgovanje kriptovalutama izvestila je prošle nedelje o pljački na svom Tviter nalogu, identifikujući tri adrese na koje su navodno prebačena ukradena sredstva. Međutim, već narednog dana joj je vraćena skoro polovina ukradene imovine, a do sada su joj vraćeni svi tokeni, osim 33 miliona dolara.

„Da bismo zahvalili i ohrabrili etičnog hakera da nastavi da doprinosi unapređenju bezbednosti u svetu blokčejna zajedno sa Poli Netvorkom, srdačno ga pozivamo da bude glavni savetnik za bezbednost Poli Netvorka“, navodi se u saopštenju kompanije, izveštava CNBC.

Nakon prošlonedeljnog napada, kompanija i dalje ne može da pristupi sredstvima vrednim više od 200 miliona dolara, koja su zaključani na računu za koji je potrebna lozinka. Frima je navodno ponudila nagradu od 500.000 dolara za pomoć kako bi preuzela ostatak digitalnih novčića korisnika, prenosi Raša tudej.

U saopštenju Poli Netvorka, hakera su nazvali imenom „gospodin Beli šešir“, što je izraz koji se koristi za etičke hakere koji napade izvode da bi otkrili slabe tačke u sistemima zbog kojih mogu da budu izloženi sajber napadima.

Kompanija navodno ne može da sprovede „znatnu nadogradnju sistema“ kako bi sprečila slične napade dok joj se ne vrate sva preostala sredstva.

Prema rečima neimenovanog izvora na koji se poziva CNBC, haker je rekao da će privatni ključ (lozinka) biti predat kada za to „svi budu spremni“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.