U trendu

Politički odnosi dobri, potrebno je da ih prati i ekonomska saradnja

BEOGRAD – Ambasadori Indije, Egipta, Ukrajine, Španije u Srbiji ocenili su danas na panelu „Evropa i svet 2023“ u okviru konferencije „Svet 2023“ da su politički odnosi njihovih država sa Srbijom veoma dobri i da postoji veliki prostor da se ekonomski odnosi dovedu na isti nivo.

Ambasador Egipta Basel Salah rekao je da odnosi sa Srbijom „prevazilaze odlične“.

Podsetio je da postoji duga istorija „solidnog partnerstva“ koje će naredne godine obeležiti 115 godina postojanja.

„Za Egipat je Srbija jedna od najvažnijih zemalja Balkana. Ove godine su utvrđeni bilateralni odnosi u svim oblastima i postoji veliki potencijal saradnje u oblasti poljoprivrede, IT-a i drugim. To je godina prve zvanične posete predsednika Egipta Beogradu nakon 35 godina, što je od velike važnosti za saradnju institucija dveju zemalja i poslovnih ljudi“, ocenio je Salah nakonferenciji koji je organizovao Color media communications.

Dodao je da će 2023. biti uvedeni direktni letovi iz Srbije za Egipat i nastavljeni pregovori o slobodnoj trgovni, kao i posete visokih zvaničnika dveju zemalja.

Salah je naglasio da se on i njegova porodica u Beogradu osećaju kao kod kuće, jer su ljudi prijateljski nastrojeni i dodao da je njegov osmogodišnji sin rekao da „želi da ostane ovde 300 godina“.

Ambasador Indije Sandživ Kohli je takođe naglasio da Srbija i Indija imaju tradicionalno prijateljske veze koje su izdržale test vremena.

„Postoje nove oblasti u kojima se one razvijaju i obe strane su se dogovorile da više ambicija unesu u taj odnos. Imamo vrlo topla iskustva uz obostrano poštovanje stanovnika dveju zemalja“, rekao je Kohčlli.

Ukrajinski ambasador Volodimir Tolkač ocenio je da su bilateralni odnosi prijateljski i stabilni, naglašavajući stablnost kao ključnu reč.

Podsetio je da je 1999. godine u vreme bomardovanja Srbije ministar spoljnih poslova Ukrajine Tarasukov bio u Beogradu i pokušao da uspostvai dogovor, kao i da je ukrajinski parlament iste godine izrazio protivljenje bombardovanju.

„Danas u teškim vremenima osećamo vašu podršku Ukrajini u humanitarnoj oblasti. Pomoć od tri miliona dolara koju je supruga vašeg predsednika uputila pomogla je našim građanima, kao i 100 tona robe koju su donirale vaše kompanije“, rekao je Tolkač.

On je zaključio da je zbog rata spoljnotrgovinska razmena Srbije i Ukrajine smanjena za četvrtinu, ali je izrazio nadu da će se to u budućnosti promeniti.

Španski ambasador Raul Bartolome Molina istakao je da su se inače dobri odnosi Srbije i Španije znatno popravili nakon poseta predsednika Aleksandar Vučića Madridu i španskog premijera Pedra Sančeza Beogradu, što je bila prva posete jednog predsednika vlade Španije Srbiji.

On je rekao da podrška Španije Srbiji ide u dva pravca, prvi je podrška teritorijalnom suverenitetu, a drugi podrška evropskoj budućnosti naše zemlje.

„Treba da se nastavi da se radi na konačnom rešenju za Kosovo i mi ćemo prihvatiti ono što Srbija prihvati“, naglasio je Molina.

On smatra da izuuzetno dobre političke odnose dveju zemalja ne prate ekonomski odnosi, jer je trgovinska razmena mala, a španske investicije nisu na nivou na kome bi trebalo da budu.

Ocenio je da uslovi za bolju ekonomsku saradnju postoje i zbog toga što dva naroda imaju sličan mentalitet.

„Otvaranje direktnih letova Er Sbije za Španiju će doprineti poboljšanju odnosa. U novembru smo imali poslovni forum, tako da se nadam da ćemo imati mnogo više Španskih investicija, kako bi se razvili ekonomski odnosi i dostigli visok nivo politlkih odnosa“, zaključio je Molina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.