Poljoprivredna trgovina s Hrvatskom 220 miliona evra

Trgovinska razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda izmedju Srbije i Hrvatske u 2015. godini iznosila je 220 miliona evra, izjavila je danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković na sastanku s resornim ministrom Hrvatske Davorom Ramićem.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede Srbije, Bogosavljević Bošković ocenila je i da je neophodno dodatno podstaći srpske proizvodjače da više izvoze u Hrvatsku.

Ona je navela i da je ostvarena značajna saradnja u procesu evropskih integracija, i to u oblasti politike kvaliteta i zaštite geografskog porekla.

Na sastanku su iskazane jasne namere da dve zemlje još više prodube saradnju u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, naročito kroz saradnju Uprave za agrarna plaćanja Srbije sa Agencijom za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju Hrvatske, ali i kroz saradnju stručnih službi iz oblasti zaštite bilja i veterine.

Ministar poljoprivrede Hrvatske Davor Romić je rekao da će biti zadovoljan ukoliko srpske firme budu investirale u većem obimu u Hrvatskoj, a da će ta zemlja pomoći Srbiji u svim pitanjima evropskih integracija.

Njih dvoje su se saglasili i da bez razvoja nauke i stručnih znanja nema razvoja poljoprivrede i ukazali na neophodnost čvršće saradnje u oblasti ruralnog razvoja, jer u obe države treba sprečiti ubrzani odlazak stanovništva sa sela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.