U trendu

Poljoprivrednici Banata nezadovoljni cenom goriva i djubriva, danas protest u Ć apcu

Predsednik Saveza udruĆŸenja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut izjavio je danas da su poljoprivrednici nezadovoljni previsokom cenom goriva i mineralnog djubriva i da će nastaviti proteste, danas u Ć apcu, a sledeće nedelje u drugim mestima Zapadne Srbije.

On je za Betu rekao da je gorivo za poljoprivrednike uprkos „zamrzavanju“ preskupo, kao azotna mineralna djubriva i da mnogi poljoprivredni proizvodjači neće kupovati djubrivo i prihranjivati useve, bez obzira ĆĄto će to uticati da prinosi budu značajno manji.

Vlada Srbije usvojila je juče Uredbu o ograničenju u roku od 30 dana cene naftnih derivata i propisala da maksimalna maloprodajna cena evro dizela bude 179, a evro premijuma BMB 95 da iznosi 171 dinar po litru, ĆĄto je tek za četiri-pet dinara niĆŸe od aktuelnih cena na pumpama.

„Danas bi poljoprivrednici ĆĄabačkih sela trebalo da protestuju u tom gradu, a mi već koordiniramo akciju sa udruĆŸenjima u Zapadnoj Srbiji i planiramo da u protest uključimo celu zemlju“, rekao je Kleut.

Pomoć drĆŸave poljoprivredi, zamrzavanjem cene evro dizela i evro premijuma na niĆŸem nivou od trenutnih cena na pumpama za čeriri-pet dinara po litru je, kako je rekao, „kozmetička podrĆĄka drĆŸave“.

Poljoprivredni proizvodjači koji su kupovali velike količine goriva, prema rečima Kleuta, dobijali su od pumpi popust, a da je neizvesno da li će se ta politika nastaviti posle „zamrzavanja“.

Kleut je rekao da mnogi poljoprivrednici neće kupiti preskupo azotno mineralno djubrivo za zimsku prihranu useva jer se ne isplati čak ni ako cena, na primer pơenice, koja je najviơe poskupela od svih poljoprivrednih proizvoda, ostane 30 dinara i ove godine.

„Bolje je i da nam prinos pĆĄenice, ako se ne prihrani, bude manji umesto da se zaduĆŸimo kreditima koje nudi drĆŸava za kupovinu mineralnog djubriva, jer ne znamo da li će u ‘fabrici pod otvorenim nebom’ biti sačuvan rod iz koga će moći da se vrati dug za kredit“, rekao je Kleut.

Azotno mineralno djubrivo je poskupelo sa 330 evra, koliko je koĆĄtalo u proleće proĆĄle godine, na oko 1.000 evra po toni, a drĆŸava je obećala da će uvesti 70.000 tona ĆĄto je nedovoljno za potrebe poljoprivrednika Srbije, kojima prema proceni treba oko 600.000 tona.

Poljoprivrednici Braničevskog okruga su zbog skupog mineralnog djubriva započeli protest krajem proĆĄle godine pa im je Ministarstvo poljoprivrede ponudilo da djubrivo plate po 750 evra po toni, a sa Gradom PoĆŸarevcom je dogovoreno da nadomesti razliku do trĆŸiĆĄne cene. Ostali poljoprivrednici u Srbiji su isključeni iz te ponude jer su se u protest uključili tek juče.

Kleut je rekao da poljoprivredni proizvodjači Banata traĆŸe od drĆŸave subvenciju od 200 evra po hektaru i 60 litara goriva bez akcize za vlasnike koji nemaju viĆĄe od 100 hektara po usevima. Akciza na gorivo iznosi i viĆĄe od 50 odsto u ceni goriva i sliva se u budĆŸet drĆŸave.

Ministarstvo poljoprivrede, prema njegovim rečima, ukinulo je pre deset godina subvencije po hektaru od 14.000 dinara i taj novac usmerilo u subvencionisanje kupovine mehanizacije „čime je omogućena korupcija i podmićivanje“, zbog čega je proĆĄle godine osudjeno nekoliko ljudi, zajedno sa direktorom Uprave za agrarna plaćanja.

„Subvencije po hektaru postoje u mnoghim zemljama, ne zato ĆĄto su poljoprivrednici besni i puni para, nego da bi se obezbedila sigurnost proizvodnje, a tako i prehrambena sigurnost zemlje“, rekao je Kleut.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.