Poljoprivrednici koji protestuju, u podne će razgovorati sa premijerkom Brnabić u Vladi Srbije

Poljoprivrednici koji protestuju razgovaraće danas sa premijerkom Anom Brnabić o ispunjenju njihovih zahteva, jer je ona prihvatila poziv, rekao je danas predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipović.

On je za Betu rekao da će delegaciju poljoprivrednika činiti po dva predstavnika četiri udruženja koja predvode proteste, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Njima su se pridružila udruženja „Elemirski paori“ iz Elemira, „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Paori iz Padine“ i uduženje „Stig“.

„Naši zahtevi su poznati, pokušaćemo da pregovaramo, ako krenu u pogrešnom pravcu, lako ćemo ih napustiti“, rekao je Filipović.

Poljoprivrednici traže da se do kraja ispuni sporazum, potpisan posle protesta u maju, a to je da dizel na pumpi košta po ceni bez akcize, a ne da plate pun iznos i čekaju povrat tog poreza od, kako je Vlada odredila 50 dinara, iako trenutno iznosi 64,20 dinara.

Drugi najvažniji zahtev je da se uredi robna berza jer je deo propisa već usvojen  i obezbedi dovoljan broj javnih skladišta i uvedu fjučersi, odnosno mogućnost terminske prodaje robe.

Filipović je rekao da su danas nastavljene blokade saobraćajnica i da neće blokirati auto-put prema Novom Sadu, ali će obustaviti saobraćaj na Temerinskom mostu preko koga se najvećim delom odvija teretni saobraćaj u periodu od 10.00 do 14.00 sati.

Poljoprivrednici pored ta dva osnovna zahteva traže i da se povećaju subvencije po hektaru i ukine taksa za odvodnjavanje.

Razgovor je predviđen za 12.00 sati u Vladi Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.