U trendu

Poljoprivrednici nastavili protest, blokiraće i uključenje na autoput Beograd-Novi Sad

Poljoprivrednici, koji protestuju peti dan za redom, nastavili su blokadu Rafinerije nafte u Novom Sadu i na desetine puteva u Vojvodini, a planiraju da blokiraju i petlju u Kaću, gde su uključenja na autoput Beograd-Novi Sad, rekao je danas predsednik udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipović.

On je za Betu rekao da ne odsustaju od zahteva da dizel na pumpi plate po ceni, bez akcize i poreza na dodatu vrednost (PDV), umesto po punoj ceni i čekaju da se na ime akcize vrati 50 dinara po litru.

„Ne verujemo u obećanje da će nam odmah vratiti 50 dinara na ime akcize na dizel, koja je, ne 50 dinara po litru kako tvrde, nego 64,23 dinara. Tako su obećali i subvencije koje smo trebali da dobijemo za prolećnu setvu, a dobili smo u septembru“, rekao je Filipović, reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je „odvratno to što žele da ga ucene pred izbore“.

Vučić je sinoć rekao da poljoprivrednici kad donesu račun da su platili „plavi“ dizel (bez akcize), to država plati, a oni se bore da dođu na pumpu da ne plate, pa to je da se sruši sistem“.

Filipović je rekao da će nastaviti blokade rafinerije u Novom Sadu i saobraćajnice dok im država ne ispuni sve zahteve, među kojima su još i povećanje subvencija po hektaru sa 18.000 dinara na 35.000 dinara po hektaru u 2024. godini i uređenje robne berze.

Na listi zahteva je i da im država omogući refinansiranje kredita kojima su zaduženi, a zbog upola nižih cena žitarica i uljarica u odnosu na prošlu godinu imaju ogromne gubitke i ne mogu da izmire dugove.

Blokade sobraćajnica su, pre pet dana započete u Subotici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Novom Sadu, Staroj Pazovi, Požarevcu, Čenti, Gložanu, Čelarevu, Dolovu, Bavaništu, Kuzminu, Tovariševu, Bačkom Brestovcu, Bačkom Petrovcu, Srpskoj Crnji, Banatskom Novom Selu, Rači Kragujevačkoj.

Protest predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac, a pridružilo se još nekoliko, među kojima su „Elemirski paori“, „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Paori iz Padine“ i Udruženje „Stig“.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da su svi zahtevi ispunjeni, a da rafinerije ne mogu u određenom roku da proizvedu „plavi“ dizel za poljoprivrednike.

U Sporazumu koji je potpisan u maju, nakon višednevnih blokada bilo je, kažu poljoprivrednici, dogovoreno da se „plavi“ dizel obezbedi bez akcize i PDV-a na pumpi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar