U trendu

Poljoprivrednici odbili ponudu vlade

BEOGRAD – Za poljoprivrednike je zvanična ponuda koju su dobili od Vlade Srbije neprihvatljiva, zbog čega su odlučili da nastave sa protestima.

Kako je za Tanjug rekao jedan od predstavnika poljoprivrednika Radoslav Adamović posebno su nezadovoljni time što ponuda za otkup suncokreta nije uvećana, već je i dalje reč o 535 evra plus PDV, iako su poljoprivrednici tražili 700 evra po toni.

Tako je protest u Novom Sadu nastavljen blokadom Bulevara Mihajla Pupina i, kako je rekao Adamović, trajaće do 15 časova.

I poljoprivrednici iz Rače su takođe nezadovoljni ishodom pregovora sa premijerkom i nastavljaju sa blokadom glavne ulice ispred zgrade Opštine.

Jedan od poljoprivrednika iz Rače Milan Milošević rekao je Tanjugu da su u komunikaciji sa kolegama iz Novog Sada, i da su pozvali i druge poljoprivrednike iz svog kraja da im se pridruže.

„Ostajemo ovde cele noći, a sutra ćemo videti šta dalje, da li ćemo svi za Beograd“ – rekao je Milan Milošević, ratar iz Rače.

Inače, Vlada Srbije danas je ukinula je zabranu izvoza svih vrsta ulja nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta.

Poljoprivrednici zahtevaju subvencije goriva, slobodan izvoz
poljoprivrednih proizvoda, otkupnu cenu suncokreta od 700 evra po toni, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litri, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo, a insistiraju i da se proglasi elementarna nepogoda zbog velike suše.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.