U trendu

Poljoprivrednici Srbije: Mislili smo da je šala države da ne smemeo da točimo gorivo u kanistere

Poljoprivrednici u Srbiji danas su zatečeni stavom Vlade da se više ne dozvoljava točenje dizela u kanistere, već samo u rezervoare mašina i kako su rekli, mislili su da je šala.

„Ova odluka o zabrani točenja goriva u bilo koji sud, osim u rezervoare mašina, nema smisla. Mislili smo da je šala“, rekao je za Betu poljoprivrednik iz sela Dobrica kod Alibunara Željko Petrov koji obradjuje oko 50 hektara zemlje.

Vlada Srbije donela je Uredbu o ograničavanju cena naftnih derivata koja je danas stupila na snagu i u kojoj se navodi da je kupovina dizela moguća jedino utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina.

Cena dizela za registrovana poljoprivredna gazdinstva je ograničena na 179 dinara po litru na pumpama Nafte industrije Srbije (NIS), a za ostale potrošače u narednih sedam dana biće 187,7 dinara.

Petrov je rekao da je najbliža pumpa NIS-a od sela udaljena oko 35 kilometara u Plandištu i da bi se za povratak sa pumpe iz rezervoara potrošilo pola.

Dodao je da većina poljoprivrednika u Srbiji nema blizu mesta stanovanja NIS-ovu benzinsku pumpu kao i da su mašine stare i neregistrovane, pa da ne smeju da se uključe u saobraćaj.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da će biti velikih problema jer u mnogim mestima nema NIS-ove pumpe.

„Ni po svim vojvodjanskim mestima nema NIS-ove pumpe, a još manje u centralnoj i južnoj Srbiji i trebalo bi naći način da se poljoprivrednici nekako snabdeju dizelom“, rekao je Jakšić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar