U trendu

Poljoprivrednici Stiga: Zabrana izvoza pšenice 2022, zbog prehrambene sigurnosti, ugrozila opstanak

Poljoprivrednici Stiga zatraÅŸiće sutra od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Å¡umarstva i vodoprivrede odgovor kome da prodaju viÅ¡ak pÅ¡enice koji nije izvezen proÅ¡le godine, zbog odluke drÅŸave da čuva prehrambenu sigurnost.

Predsednik UdruÅŸeja poljoprivrednika tog kraja Nedeljko Savić rekao je za Betu da su poljoprivrednici nezadovoljni i visinom subvencijama po hektaru koje nisu povećane ni za dinar u odnosu na proÅ¡lu godinu, a sav repromaterijal je poskupeo viÅ¡e desetina odsto.

„Ministarka poljoprivrede (Jelena Tanasković) ‘prodaje’ falÅ¡ priču da će nam uvodjenje e-agrara doneti, ne znam kakvu dobrobit, a subvencije po hektaru su i ove kao i proÅ¡le godine 6.000 dinara po hektaru i regres za gorivo 3.000 dinara za najviÅ¡e 20 hektara, a svi troÅ¡kovi su drastično porasli“, rekao je Savić.

Dodao je da Ministarstvo samo poziva na pregovore kako bi zaustavilo da se nezadovoljstvo prelije na ulice, a od tih razgovora koji traju mesecima, nema nikakvih rezultata.

Savić je rekao da je proÅ¡le godine zabranjen izvoz pÅ¡enice, kada je mogla da se izveze i po 40 dinara po kilogramu, a da su sada cene pale na ispod 30 dinara i da nema traÅŸnje.

„ProÅ¡le godine kada je skinuta zabrana izvoza pÅ¡enice izvezeno je svega 400.000 tona, a do ÅŸetve je ostalo da se proda joÅ¡ oko 1,2 miliona tona, a trgovina je potpuno stala i pred ÅŸetvu će cena pÅ¡ence verovatno biti oko 24-25 dinara. Kako poljoprivreda moÅŸe da opstane u takvim uslovima“, upitao je Savić.

Dodao je da je odlukom o zabrani izvoza pšenice ugroşen ekonomski opstanak poljoprivrednika.

Savić je rekao da Ministarstvo poljoprivrede i drÅŸava nemaju strategiju za razvoj poljoprivrede, da su subvencije male u odnosu na one koje se dele stranim investitorima i da im u takvim uslovima uvodjenje digitalizacije neće pomoći da ne propadnu.

On je rekao da, ukoliko drÅŸava ne ponudi reÅ¡enja za probleme u poljoprivredi, da će poljoprivredni proizvodjači preduzeti radikalne mere.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.