U trendu

Poljoprivrednici u Somboru traže licitaciju zemljišta

Oko 300 poljoprivrednika okupilo se danas ispred Gradske kuće u Somboru, tražeći da se u tom gradu održi licitacija državnog poljoprivrednog zemljišta.

Poljoprivrednici su održali i protestnu šetnju do zgrade tužilaštva uz transparente na kojima je pisalo „Mi smo investitori“ i „Hoćemo licitaciju“.

Somborski poljoprivrednik Nikola Djapić kazao je agenciji Beta da su paori nezadovoljni jer 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u tom gradu nije izdato u zakup.

„Od toga 5.300 hektara je uzurpirano posejanom pšenicom. Mi tražimo da se održi licitacija i da se zemlja legalno izda u zakup“, rekao je DJapić.

On je dodao da su poljoprivrednici ranije razgovarali i sa gradonačelnikom Sombora Sašom Todorovićem, a da je zbog situacije početkom februara u taj grad došla i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, koja je obećala hitno rešavanje problema.

„Gradonačelnik nas je slagao, a nakon posete ministarke nismo dobili nikakav konkretan odgovor“, rekao je Djapić.

Zbog situacije sa državnim poljoprivrednim zemljištem danas je reagovao i lokalni odbor Nove stranke, koji je ocenio da je gradska vlast u Somboru dala sebi za pravo da zemljište u vlasništvu grada daje u zakup mimo svih procedura i da dozvoli da privatna firma uzurpira 2.300 hektara u Gakovu.

„Nema sumnje da je sve to isključivo iz ličnih interesa, jer ovako nesposobnu i korumpiranu vlast Sombor nikada nije imao. Kada ne postoji vladavina prava, kada vlada zakon jačeg i kada Vlada Srbije donosi zakon po kome zemlju može da ustupi stranim i domaćim kompanijama bez ikakvog kriterijuma, onda to više liči na osvajanje Divljeg zapada nego na uredjenu evropsku zemlju“, piše u saopštenju Nove stranke.

U Gradskoj kući u Somboru danas niko od nadležnih nije bio dostupan za komentar.

Gradonačelnik Sombora Saša Todorović izjavio je početkom februara da je Plan i program izdavanja državnog zemljišta u zakup prošao potrebnu zakonsku proceduru i da ga je usvojila Skupština grada.

On je tada rekao da lokalna samouprava čeka odluku Ministarstva za poljoprivredu, odnosno Uprave za izdavanje zemljišta, kojoj je taj plan poslat na saglasnost.

Todorović je istakao i da grad neće dozvoliti uzurpaciju zemljišta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.