U trendu

Poljska neće zatvarati svoj rudnik uglja uprkos odluci evropskog suda

Poljski premijer Mateuš Moravjecki potvrdio je danas da Varšava neće zatvarati svoj rudnik uglja u Turovu, na jugozapadu zemlje, uprkos odluci evropskog suda da rudnik odmah prekine sa radom.

„Ne predvidjamo zatvaranje rudnika i nećemo to prihvatiti jer bi to moglo da ugrozi energetsko snabdevanje Poljske“, rekao je Moravjecki novinarima.

Sud Evropske unije u petak je naložio Poljskoj da odmah obustavi rad u rudniku u Turovu, na češko-nemačkoj granici, kojim upravlja državna kompanija PGE.

Češki zvaničnici su se žalili da je rudnik koristio podzemne vode te zemlje i da je imao negativne efekte po lokalno stanovništvo.

Poljski premijer je rekao da će njegova zemlja razgovarati sa susednom Češkom koja je od Evropskog suda pravde tražila odluku o hitnom zaustavljanju eksploatacije otvorenog rudnika blizu granica Češke i Nemačke.

Varšava planira takodje da predstavi nove argumente evropskom sudu čije sedište je u Luksemburgu. Posle odluke u petak slučaj kasnije treba detaljno da bude razmatran.

Češke vlasti smatraju da eksploatacija tog rudnika, koji radi od 1904. ima negativan uticaj na okolinu graničnih oblasti, gde se meštani žale na buku, prašinu i nedostatak vode.

Taj rudnik lignita omogućuje snabdevanje oko sedam odsto struje u Poljskoj.

Poljska javna energetska kompanija PGE koja upravlja rudnikom računa da će iz njega vaditi ugalj do 2044. godine i hoće da ga proširi sa 25 na 30 kvadratnih kilometara.

Poljska se oslanja na ugalj za oko 80 odsto svoje struje i u sektoru rudarstva zapošljava oko 80.000 ljudi. Ona je ipak obećala da će razvijati obnovljivu energiju i predvidja postepeno zatvaranje svojih rudnika do 2049. godine da bi odgovorila na ciljeve EU o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.