U trendu

Polovinu učesnika Startitovog programa startapa su žene

BEOGRAD – Startit Rast, novo izdanje najstarijeg akceleratorskog programa za startape u Srbiji poznatijeg pod imenom Startap akademija, trenutno radi s osmom generacijom polaznika podeljenih u 10 timova, a polovina njih su žene, saopštio je danas Startit.

Ističe se da je toliko učešće žena u osnivačkim timovima IT preduzueća redak slučaj ne samo uSrbiji, već i u svetu.

„Timovi koje smo okupili pokazuju izuzetan potencijal, veliki deo njih već ima prve klijente i prihode i veoma smo uzbuđeni što imamo priliku da značajno utičemo na njihov rast u narednom periodu. Posebno smo uzbuđeni zbog činjenice da čak polovina startapa ima žene u osnivačkom timu. U pitanju su izvrsni lideri u svojim oblastima, koje utabavaju stazu narednim generacijama preduzetnica u Srbiji“, izjavila je direktorka za razvoj preduzetništva u Startitu Nevenka Rangelov.

Startit navodi da je od 2018. godine prva organizacija u Evropi koju je Gugl odabrao za partnera u okviru Google Launćpad programa, a i dalje je jedini program u Srbiji koji ima direktnu podršku Gugla i Amazona.

Startit napominje da polaznici njihovog programa pored važnih kontakata sa mentorskom mrežom investitora, preduzetnika i
profesionalaca iz Amerike i sa drugih velikih tržišta, mogu očekivati i druge pogodnosti koje nudi mreža Startitovih partnera.

Precizira se da tu spadaja bespovratna pomoć u visini do 20.000 evra u okviru projekta „mts startap ubrzanje”.

„Našu saradnju sa startap ekosistemom, u kojoj Startit ima važno mesto posmatramo kao intenzivnu razmenu i objedinjavanje najboljeg iz oba sveta – korporativnog i preduzetničkog. Iskustva iz realizacije programa kao što je ‘mts startap ubrzanje’ dodatno su nas učvrstila u uverenju da ključni ishod te razmene mora biti nov pristup konkretnim izazovima, nov način razmišljanja i kreiranja timova, inoviranje procesa“, izjavio je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

On je naglasio da je taj program daje pravac razvoja privrede povezane s informatičkim tehnologijama.

„Dodatna vrednost, nastala iz takve sinergije, postaje važan putokaz dalje transformacije ne samo industrije u kojoj mi poslujemo, već i svih
drugih industrija u kojima će zajednička ekspertiza konstantno pokretati proces inoviranja”, naglasio je Lučić.

Startit ocenjuje da je verovatno najznačajnija prednost ovakvog akceleratorskog programa to što se sa svakim startapom radi jedan na jedan, čime se oni na najefektivniji način mogu povezati sa mentorima i investitorima koji im mogu pomoći da razviju svoj tržišni potencijal. Ističe se da je sledeći krug selekcije učesnika programa planiran za jesen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.