U trendu

Polovni automobili skuplji za 23 odsto nego 2021. godine

BEOGRAD – Specijalizovni internet portal Polovni automoibili saopštio je da su, prema njihovoj analizi, u prva četiri meseca ove godine cene polovnih automobila više za 23 procenta u odnosu na isti period prethodne godine i da, s obzirom na aktuelna dešavanja u svetu, prodavce i kupce automobila očekuje i dalji rast cena.

Navodi se da je tržište automobila, na kome je već bio poremećen balans ponude i potražnje zbog pandemije kovida19, doživelo dodatni potres zbog rata u Ukrajini.

„Rusija i Ukrajina su izuzetno važne za autoindustriju, zbog nabavke sirovina neophodnih za proizvodnju automobila, kao i isporuke komponenti fabrikama u drugim zemljama. Zbog toga je već došlo do poremećaja proizvodnje novih vozila, nabavke delova i komponenti, transporta, a takav trend ima velike izglede da se nastavi“, navodi se u saopštenju.

Objašnjava se da su dešavanja na tržištu novih automobila usko povezana sa kretanjima na tržištu „polovnjaka“, zbog čega je sajt Polovni automobili sproveo anketu među 8.436 potencijalnih kupaca i 186 trgovaca automobilima i analizirao efekte geopolitičkih dešavanja u svetu na domaće tržište automobila.

Prema analizi, gotovo 60 procenata prodavaca automobila smatra da će sukobi u Ukrajini imati efekat na njihovo poslovanje duže od godinu dana, a da 74 odsto njih očekuje da će pad proizvodnje novih automobila uticati na smanjenje ponude polovnih i pad njihove prodaje.
Među kupcima 44,1 odsto anketiranih ne očekuje da će aktuelna dešavanja u Ukrajini uticati na ponudu automobila, a 44,7 odsto njih je izjavilo da ne odsustaju do kupovine automobila, oko 16 procenata kupaca će odložiti nabavku vozila zbog aktuelne krize, a devet procenata ih je izjavilo da je kriza uticala da ubrzaju kupovinu automobila, jer očkuju da im poraste cena.

Polovni automobili ovome dodaju podatak iz ankete po kome gotovo 70 odsto prodavaca i oko 60 procenata kupaca očekuje rast cena automobila.

Navodi se da je, prema podacima sa sajta, prosečna cena automobila u prvom kvartalu ove godine porasla za 23 odsto u podnosu na isti period 2021. godine, a pad prodaje za isti period iznosi 17 odsto.

Polovni automobili navode da su automobili sa dizel motorima i dalje najprodavaniji u Srbiji, jer je od početka godine čak 65 odsto prodatih vozila sa takvim motorima, dok je 31 odsto kupaca izabralo benzin.

Dodaje se da su najprodavanija bila Folksvagenova vozila, slede Opel, Pežo, Audi i Reno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.