U trendu

Pomirile se Amerika i Kina: Tramp morao da plati cenu sastanka sa Sijem

Peking i Vašington su postigli preliminarni dogovor o miru u trgovinskom ratu koji će objaviti na G20 u Osaki, piše The South China Morning Post, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema rečima izvora lista, na kraju predstojećeg sastanak lidera dve države, Donalda Trampa i Si Đinpinga, svaka strana će izaći sa posebnim saopštenjem za medije u kojima će biti izložen koordinirani stav po trgivinskom pitanju. Sporazum će omogućiti da se odlože planovi Vašingtona o uvođenju novih carina na kineske proizvode u visini od 300 milijardi dolara.

Prema rečima jednog od izvora, odluka Trampa da stopira uvođenje novih carina „bila je cena“ za održavanje sastanka sa Si Đinpingom u Osaki.

„SAD i Kina su se dogovorili još o jednom miru u trgovinskom ratu kako bi nastavili pregovore“, navodi se u saopštenju.

Za sada nije jasno do kad će trajati pauza u trgovinskom ratu dve države. Ipak, prema rečima neimenovanih izvora, za postizanje sporazuma biće dat rom od šest meseci.

Ranije je saopšteno da će se dva lidera sastati 29. juna na marginama samita G20 u Osaki.

Poslednji krug američko-kineskih trgovinskih pregovora okončan je sredinom maja bez uspeha, usred još jednog povećanja američkih carina na kinesku robu. Sjedinjene Američke Države povećale su carine sa 10 na 25 odsto na kineski uvoz u vrednosti od oko 200 milijardi dolara.

Donald Tramp je takođe naložio da se započne sa procesom povećanja carina na sav preostali uvoz iz Kine, koji se procenjuje na oko 300 milijardi dolara. Kao odgovor na taj korak, Ministarstvo finansija Kine saopštilo je da je Peking od 1. juna povećao carine na uvoz robe iz Sjedinjenih Američkih Država u vrednosti od 60 milijardi dolara.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.