U trendu

Ponovo radi norveska fabrika tecnog prirodnog gasa

OSLO – Proizvodnja tečnog prirodnog gasa (TPG) u norveškoj fabrici Hamerfest ponovo je pokrenuta posle skoro dve godine od požara koji je uništio taj pogon, što će povećati izvoz gasa iz zemlje, saopštila je danas norveška energetska kompanija Ekvinor.

Iz kompanije su rekli prošle nedelje Rojtersu da su u fabrici završeni radovi popravke i da se spremaju za ponovno pokrentanje proizvodnje.

Ovaj pogon je bio van funkcije od kraja septembra 2020. godine, a ponovno pokretanje je nekoliko puta odlagano zbog prolongiranja obnove fabrike.

„Puštanje fabrike u rad je od velikog značaja u vreme u kojem su predvidljive i pouzdane isporuke od krucijalne važnosti za mnoge zemlje i kupce“, izjavila je izvršna direktorka Ekvinora Irene Rumelhoff, prenosi Rojters.

Ponovno pokretanje proizvodnje je dobrodošla vest za tržište gasa na kojem se kupci bore da nađu alternative za ruske isporuke usled neizvesnosti oko snabdevanja izazvanih ratom u Ukrajini, pri čemu Norveška nastoji da učvrsti svoju poziciju pouzdanog snabdevača energijom.

Ova jedina velika fabrika za TPG u Evropi nalazi se na ostrvu Melkoeja nedaleko od arktičkog grada Hamerfesta, i može da preradi 18,4 miliona kubnih metara gasa dnevno kada je potpuno operativna, što je nešto više od 5,0 posto norveških izvoznih kapaciteta.

Tečni prirodni gas se proizvodi hlađenjem gasa do temperatura koje ga pretvaraju u tečnost, što omogućava transport velikih količina brodom. Obično je potrebno četiri do pet dana da se fabrički rezervoari napune TPG-om pre utovara na brod.

„To znači da će u punoj proizvodnji, otprilike svakih pet dana po jedan brod sa TPG-om isplovljavati iz Melkoeje“, naveli su iz Ekvinora.

Na Melkoeju se gas doprema sa priobalnog gasnog polja Snoehvit, udaljenog od ovog ostrva oko 160 km u Barancovom moru.

U saopštenju Ekvinora se ističe da je više od 22.000 komponenti prošlo proveru od požara i da je zamenjeno 180 km električnih kablova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.