U trendu

Popovic: 50 odsto startapa osnivaju mladi, 20 odsto zene

BEOGRAD – U Srbiji radi vise od 400 inovativnih startapova i naša zemlja je prema ocenama relevantnih istraživača u toj oblasti jedna od vodećih u svetu, izjavio je danas ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović i naveo da je najveći broj startapa nastao u poslednje tri godine.

„Prema podacima međunaordnih istraživača oko 64 odsto naših startapova je iz oblasti razvoja IT softvera, 15 odsto iz oblasrti razvoja hardvera. Oni oko 50 odsto proizvoda plasiraju na tržište Evropske unije, a oko 40 odsto na tržuište SAD“, rekao je on otvarajući konferenciju o startap preduzetnišvtu „Startap-stani na crtu“.

Konferencija je okupila vise od 80 predstavnika regionalnih startap centara, uspešnih preduzetnika, investitora kao i predstavnike Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke, a njena centralna tema su inovacije u startapima.

Popović je takođe naveo da su oko 50 odsto osnivača startapova mladi između 30 i 39 godina, a kao posebno pohvalno je naveo da je među osnivačima i 20 odsto žena, dok je pre šest godina taj procenat iznosio samo četiri.

Govoreći o tome šta je država uradila na pomoći razvoju startapova on je između ostalog naveo potpisivanje ugovora sa holandskom kompanijom Dil rum kompani radi implementacije platfome za predstavljanje ekosistema Srbije koji bi trebalo da pomogne boljem predstavljaju naših startapa na širem međunarodnodnom tržištu, budući da je reč o najpoznatijoj globalnoj bazi podataka, a početak rada te platforme se očekuje za oko mesec do mesec i po dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar