U trendu

Popovic-Manturov: Jacanje energetske saradnje RUS i Srbije

MOSKVA – Ministar u Vladi Republike Srbije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i zamenik predsednika Vlade i ministar industrije i trgovine Ruske Federacije Denis Manturov razgovarali su danas u Moskvi o mogućnostima dodatnog unapređenja saradnje u oblasti energetike i obezbeđivanju još povoljnijih uslova, od već postojećih, za snabdevanje Srbije gasom i drugim energentima.

Ministri su uvereni da će saradnja dve zemlje u energetici, u bliskoj budućnosti, biti još snažnija i bolja, saopštio je Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo zbog visokog stepena razvijenosti bilateralnih odnosa Srbije i Rusije na svim poljima.

Popović je naveo da su odlični politički odnosi dve zemlje, kao i bliski lični odnosi predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, garant razvoja najbolje ekonomske i privredne saradnje Srbije i Rusije, što je rezultiralo najpovoljnijom cenom gasa za Srbiju, koja omogućava Srbiji da zimu dočeka spremnija nego druge zemlje u Evropi, a njenoj privredi obezbeđuje dovoljno gasa za normalno funkcionisanje.
„Rusija je najznačajniji partner Srbije u očuvanju njene energetske stabilnosti. Najpovoljnija cena gasa za Srbiju, na čemu smo zahvalni Ruskoj Federaciji, pokazatelj je da je Rusiji u interesu suverena i ekonomski snažna Srbija“, posebno je istakao Popović.

U strukturi uvoza za period januar – jul 2022. godine, Rusija je sa 671,3 miliona dolara na prvom mestu po vrednosti uvoza nafte, dok je vrednost uvezenog prirodnog gasa dostigla nivo od 475,4 miliona dolara, što predstavlja rast od 90,39% u odnosu na isti period prošle godine.

Tokom susreta, razgovarano je i o trgovinskoj razmeni između dve zemlje u uslovima trenutne političke krize u Evropi, pri čemu je akcenat stavljen na konkretne probleme sa kojim se suočavaju privrednici.

Istaknuto je da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije tokom 2021. godine iznosila 2,8 milijardi dolara, što je rast od 13% u odnosu na 2020. godinu.

Izvoz Srbije u Rusiju je iznosio blizu milijardu dolara, a vrednost uvoza iz Rusije u Srbiju 1,8 milijardi dolara. Ovakav razvoj trgovinskih odnosa rezultirao je time da Rusija postane 4. spoljnotrgovinski partner Srbije, naglasio je Popović.

Tokom 2022. godine, nastavljen je trend rasta. U periodu od januara do jula, spoljnotrgovinska razmena dve zemlje iznosila je 2,4 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od čak 56,94% u odnosu na isti period 2021. godine.

Popović se zahvalio Ruskoj Federaciji na podršci koju pruža Srbiji u vezi sa očuvanjem njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju Kosova i Metohije, kao i na tome što sa velikom pažnjom prati trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji i ponovio stav Vlade Republike Srbije da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar