U trendu

Popović: Nulta tolerancija prema korupciji, predlogom stategije defisane rizične oblasti

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je danas da je cilj Vlade „nulta tolerancija prema korupciji“ i da su Predlogom Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period 2023-2028, o kojoj je danas održan skup u okviru javne rasprave, označene posebno rizične oblasti za korupciju.

„Elimisanje korupcije nalazi se temelju demokratskog društva i predstavlja jedan od prioriteta naše Vlade“, rekla je Popović, podsetivši da su radnoj grupi za izradu ovog „kompleksnog, strateškog dokumenta“ predstavnici državnih organa i nevladinih organizacija.

Ona je, kao posebno rizične oblasti navela privatizaciju, građevinarstvo, javne nabavke, carinu, finansiranje političkih aktivnosti, javna preduzeća, zdravstvo i ukazala na potrebu veće zaštite uzbunjivača.

Šef Misije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žofre, koja je finansijski podržala ovaj projekat, zajedno sa nemačkom Organizacijoma za međunarodnu saradnju (GIZ), istakao je korupcija proizvodi u društvu nepravdu, nejednakost i troškove.

„Članice EU imaju dobre rezultate, pema međunarodnim indikatorima, ali konzervativne procene ukazuju da je godišnja šteta za ekonomiju EU 120 milijardi evra“, naglasio je Žiofre i dodao da to pokazuje koliko je korupcija ukorenjena i da ju je teško suzbiti.

On je naveo da ovaj strateški dokument treba da „zapuši rupe“ u zakonu i da predviđene mere obuhvate sve relevantne oblasti, zbog čega se neke definisane kao visoko rizične.

Po njegovim rečima, u dokumentu moraju da budu jasni rokovi za ostvarenje ciljeva i ustanovljene alatke za merenje razulata.

Predstavnik Ambasade Nemačke u Beogradu Denis Kajzer je naglasio da sprečavanje korupcije spada u ključne vrednosti i ciljeve EU i da se svaka stategija meri sprovođenjem u praksi, za šta je potrebna politička volja.

„Nacionala strategija za borbu protiv korupcije u Srbiji će u njen sistem još jače uneti pravne tekovine EU što će doprineti njenom bržem napredovanju na evropskom putu“, naveo je Kajzer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar