U trendu

Porast broja registrovanih automobila, traktora i kamiona

BEOGRAD – U četvrtom kvartalu prošle godine zabeležen je porast broja prvi put registrovanih motocikala, putničkih automobila, traktora, priključnih i teretnih vozila, dok su ostala motorna vozila zabeležila pad, saopštio je danas Republički Zavod za statistiku.

Najčešće su registrovana vozila koja proizvode Folksvagen, Opel, Audi, Pežo i Fiat.

Pri registraciji u ovom periodu najzastupljenija su bila teretna vozila nosivosti do 999 kilograma, a među njima bilo je najviše dizelaša.

U čitavoj 2020. godini broj registrovanih motornih vozila bio je veći za 4,1 procenat nego u 2019. godini, a pad je zabeležen kod autobusa i radnih vozila.

Od domaćih proizvodača motornih vozila najbrojnija marka registrovanih putničkih automobila je Zastava.

U Srbiji najzastupljenije marke putničkih automobila strane proizvodnje su Folksvagen, Opel, Fiat, Reno, Pežo, Ford, Sitroen i Audi.

Broj prvi put registrovanih motocikala u 2020. godini u Republici Srbiji, u odnosu na prethodnu godinu, veći je za 24,9 posto, priključnih vozila za 11,8 procenata i radnih vozila za 8,1 procenata.

Kod prvi put registrovanih vozila primetan je pad broja registrovanih mopeda za 7,2 procenta, putničkih automobila za 7,9 teretnih vozila za 7,6i autobusa za 50,9 procenata.

Kod putničkih automobila novijeg datuma na drumovima dominirala su vozila veličine motora do 1.399 kubika, a bilo je više benzinaca nego dizelaša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.