U trendu

Porast izvoza sušene šljive, očekuje se nastavak tog trenda

BEOGRAD – Izvoz sušene šljive iz Srbije je u 2020. iznosio osam miliona evra, što je 1,3 miliona evra više nego u 2019. godini, a u Privrednoj komori Srbije očekuju dalji trend rasta izvoza.

Izvozna cena se kretala od 1,5 do dva evra po kilogramu, a sušena šljiva se i dalje najviše izvozi na tržišta Rusije, Slovenije ,Hrvatske i Francuske.

Prošle godine je izvezeno 4.158 tona sušene šljive, a u PKS za Tanjug navode da Srbija ima prosečnu godišnju proizvodnju od oko 6.000 tona sušene šljive.

Najveća proizvodnja suve šljive je u Kolubarskom ,Topličkom i Šumadijskom okrugu.

U PKS objašnjavaju da sveža šljiva namenjena za sušenje treba da se odlikuje krupnim plodovima odgovarajućeg spoljašnjeg izgleda, fleksibilne pokožice, zlatno-žutog mesa, povoljnog odnosa meso-koštica i treba da je ubrana u fazi optimalne zrelosti za ovaj vid prerade.

Da bi se obezbedio standardan kvalitet sušene šljive za domaće i inostrano tržište, treba izabrati pogodne sorte šljiva za sušenje, a u PKS kažu da su sorte koje su preporučljive za proizvodnju za ovu namenu požegača, stenlej, valjevka, čacanska rodna…

Inače, ukupna proizvodnja šljive u 2020. iznosila je 582.547 tona, od čega u regionu Šumadije i zapadne Srbije 388.894 tona, što predstavlja skoro 67 odsto ukupne proizvodnje šljive.

U PKS kažu da ukupna površina pod zasadima šljive u 2020. godini iznosi 73.010 hektara, sa prosečnim prinosom od skoro osam tona po hektaru, što je za oko tri odsto viši prinos u odnosu na prethodnu godinu.

Petogodišnji prosek proizvodnje šljive iznosi oko 474.740 tona.

U 2020. godini izvezeno je 31.996 tona šljive, od čega čak 86 odsto sveže šljive ili 27.544 tone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar