U trendu

Porše debitovao na Frankfurtskoj berzi

FRANKFURT – Nemački proizvođač sportskih automobila PorÅ¡e AG, čija je vrednost procenjena na 75 milijardi evra, debitovao je danas na Frankfurtskoj berzi prikupivÅ¡i 19,5 milijardi evra sveÅŸeg kapitala koji je namenjen finansiranju elektrifikacije vozila Folksvagen grupe.

Poršeova matična kompanija Folksvagen je utvrdila početnu cenu akcija na 82,5 evra, odnosno na gornjoj granici raspona cene od 76,5-82,5 evra koju je najavila ranije ovog meseca, oduprevši se hrabro turbulentnim trşišnim uslovima, javlja Rojters.

Akcije Poršea su na trgovanju so 10:35 časova po srednjoevropskom vremenu porasle za 3,0 posto u odnosu na emisionu cenu od 82,5 evra.

To je podiglo procenjenu vrednosti Poršea na 77,4 milijarde evra, što je iznad vrednosti njegovih rivala poput Ferarija i blizu trşišne kapitalizacije Folksvagena u celini, koji vredi oko 80,1 milijardu evra.

Ovo je druga najveća Incijalna javna ponuda (IPO) u Nemačkoj od listiranja Dojče Telekoma 1996. godine.

Suočeni sa desetinama milijardi troškova za radikalan pomak ka električnoj mobilnosti i razvoju softvera, rukovodioci Folksvagena su dugo razmišljali o uvrštenju Poršea na berzu, nadajući se da će prikupiti preko potrebna sredstva i podići vrednost samog Folksvagena.

Porodice Porše i Pieš će učvrstiti kontrolni u ovom sportskom brendu s vlasničkim udelom od 25 posto plus jednom običnom dionicom s pravom glasa.

Tokom IPO-a, investitorima će biti prodato do 113.875.000 prioritetnih akcija Poršea, bez prava glasa, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.